All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Iceland
  5. Studio Granda
  6. 2014
  7. Garður Landhouse / Studio Granda

Garður Landhouse / Studio Granda

  • 04:00 - 21 February, 2017
Garður Landhouse / Studio Granda
Garður Landhouse / Studio Granda, © Rui Ferreira
© Rui Ferreira

© Rui Ferreira   © Rui Ferreira   © Rui Ferreira   © Rui Ferreira   + 12

    • Structural & environmental Engineers

      Viðsjá
    • Electrical engineers

      VJÍ
    • Contractor

      Trésmiðja Rangá
    • More Specs Less Specs
    © Rui Ferreira
    © Rui Ferreira

    Text description provided by the architects. Garður is a large parcel of land on the east bank of the Ytri Rangá river. It’s a harsh landscape with scarce vegetation the result of ash-fall from the volcano Hekla. Thanks to the client's vision and commitment, the denudation is being reversed by a remarkable reforestation program entailing the planting and tending of indigenous saplings to bind and shelter the barren surface. The Landhouse is located at the heart of this project, tucked under one of the many rolling dunes that characterise the topography. 

    © Rui Ferreira
    © Rui Ferreira
    Plan
    Plan
    © Rui Ferreira
    © Rui Ferreira

    The living space and kitchen are centrally located beneath an in-situ concrete arch and are flanked by bedrooms, bathroom and entrance hall snuggled into sturdy buttresses. The north and south walls are fully glazed framing Hekla and embracing sunshine respectively. The concrete floor is polished to a terrazzo finish to reveal the basalt aggregate and shell fragments that tone with the solid oak carpentry of internal walls and fitments. Before long, kindling for the wood-burning stove should be in plentiful supply.

    Sections Elevations
    Sections Elevations

    The house may be small but scale in this environment is virtually infinite. Substantial earthwork berms key the house into the larger landscape, shelter the external spaces from inclement weather and culminate as a warm turf blanket, wrapped over the roof.

    © Rui Ferreira
    © Rui Ferreira

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Garður Landhouse / Studio Granda" 21 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805562/gardur-landhouse-studio-granda/> ISSN 0719-8884
    © Rui Ferreira

    Garður 住宅 / Studio Granda

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.