the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Belgium
  5. MSA / V+
  6. 2015
  7. 5 Social Housing Units in Navez / MSA / V+

5 Social Housing Units in Navez / MSA / V+

  • 08:30 - 7 February, 2017
5 Social Housing Units in Navez / MSA / V+
5 Social Housing Units in Navez  / MSA / V+, © Serge Brison / MSA
© Serge Brison / MSA

© Serge Brison / MSA © Serge Brison / MSA © Serge Brison / MSA © Serge Brison / MSA + 20

  • Architects

  • Location

    Rue Portaels 158, 1030 Schaerbeek, Belgium
  • Architects in Charge

    Jean-Marc Simon, Benoit Moritz, Alain Simon, Julien Deloffre
  • Area

    800.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Serge Brison / MSA
© Serge Brison / MSA

Text description provided by the architects. This housing project fulfills the local authorities double ambition: to represent the urban revalidation scheme with a landmark at the entrance of the city and to provide exemplary apartments for large families. The building develops passive bright apartments and establishes a dialogue with the infrastructure and a the heritage neighbourhood.

© Serge Brison / MSA
© Serge Brison / MSA

Located at one of Brussels main entrances, the building is a social housing operation and a flagship project for the new identity of that neighbourhood. The building provides a solid and comfortable basis for families in need and stands with an open angle, welcoming commuters entering the capital. It advocates for a strong desire for architecture for all.

Site Plan
Site Plan

This one-piece construction closes a steep triangular block, and develops a smooth textured brick façade playing with the light of the ever-changing Belgium sky. This scripture echoes with the surrounding, full of details, art Deco perennial buildings and stands up to the impressive road and railway infrastructure.

© Serge Brison / MSA
© Serge Brison / MSA

As most projects in Brussels, the building had to face a fascinating but difficult context. To face the small, irregular, noisy and mainly northern orientated plot, the building uses key architectural features. It develops long folded apartments around a southern opened courtyard and a complex staircase that intertwines with individual stairs, allowing internal volumetric movements and kilo-metrical views to the surrounding landscape. The plans articulations, intricate as lace-work, and the progressive section, passing from split-level to inverted duplexes, provide all the apartments of this perennial construction with light from 4 orientations exposition, outdoor spaces, impressive views and numerous spatial experiences.

Axonometric View
Axonometric View

Being a visible part of a broader scheme, great expectations, local and regional, were put on the shoulders of this building. An exhaustive participative process was followed to establish a dialog with the inhabitants and the different competent administrations. It enabled to explain, develop and amend urban and architectural issues, diminishing recurring Brussels’ conflicts and allowing to exceed strict building regulations. 

© Serge Brison / MSA
© Serge Brison / MSA

Because the building shelters people in need and because social housing shouldn’t be treated differently than more prestigious building, the project is developed in order to provide a solid basis to live in. The construction is comforting and perennial, you can sleep soundly and nails can be banged in the walls.

© Serge Brison / MSA
© Serge Brison / MSA

With super insulated envelope, soundproofing, triple glazing, balanced ventilation with heat recovery from exhaust air and solar panels for hot water production, the building is passive < 15kwh/m2. The inhabitants comfort and low consumption are ensured, while they’re still able to open all their windows.

Floor Plan
Floor Plan

The maintenance costs have been reduced to the maximum by avoiding air conditioning through calibrated exposure, by allowing natural light in nearly all the spaces and by the absence of an elevator, which the inhabitants didn’t notice, their ascension being eased by the spatiality and powerful views.

© Serge Brison / MSA
© Serge Brison / MSA

Special details, avoiding thermal bridges, and on site worker’s formations were developed to assemble the subtle white brickworks in order to obtain this strong but smooth texture to play with light and pay tribute to the heritage art-deco façades of the area.

© Serge Brison / MSA
© Serge Brison / MSA

Product Description.

-  Wienerberger - Brick Terca Knabe F1

The building was finished with glued white facing bricks. In combination with the alternating sunlight, the finish gives the facade a particular texture. On site worker’s formations were developed to assemble the subtle white brickworks in order to obtain this strong but smooth texture to play with light and pay tribute to the heritage art-deco façades of the area. 

© Serge Brison / MSA
© Serge Brison / MSA

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "5 Social Housing Units in Navez / MSA / V+" 07 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804755/5-social-housing-units-in-navez-msa-v-plus/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.