Los Molinos House / RUIZSOLAR Arquitectos

Los Molinos House / RUIZSOLAR Arquitectos

© Pablo Casals Aguirre© Pablo Casals Aguirre© Pablo Casals Aguirre© Pablo Casals Aguirre+ 22

Catapilco, Chile
  • Area Area of this architecture project Area:  460
  • Photographs Photographs:  Pablo Casals Aguirre
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Arauco, Dellorto, Edyce, MK, Volcan
  • Building Company:RUIZSOLAR Ltda.
  • Builder:Eric Solar
  • Structural Calculation:Gerardo Fercovic M.
  • Lighting:Matias Ruiz M.
  • Architect In Charge:Matias Ruiz M
  • City:Catapilco
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

Text description provided by the architects. Among espinos and litres,the trees that conform the Catapilco valley’s landscape, the impressive presence of a big quillay shines and guides the direction of this construction. A straight line towards this natural milestone sets the stage for the project’s general program development and formal structure.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
Axonometric
Axonometric
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

Double heights and views towards the surrounding scenery create the rhythm of the architectural design, which keeps its relation with its surroundings through inner patios set in different places. With its 5 rooms, this house offers a generous gathering space. The spatial configuration of this proposal is based on the predominant features of its surroundings.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

Cloudy winter dawns are solved with two large windows, which in turn serve as the central axis of the public area of the house.By the other hand, during summer, the vertical- mobile lattice,works as a natural filter for sun rays, providing an illuminated and controlled space for this season of the year.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

The private area takes its distance form the public one through a central yard, which indicates the passing of time through its changes in light.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
Floor Plan
Floor Plan
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

Over this second axis, an habitable attic, which enjoys the complete inner view of the house, provides this space with a very special atmosphere.With a north-south orientation and a triangular window, this secret space with views over the Catapilco Southern Valley,can be only accessed through bedrooms 2 and 3, becoming the most quiet space on the house, an almost magic space to be.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Los Molinos House / RUIZSOLAR Arquitectos" 05 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804621/los-molinos-house-ruizsolar-arquitectos> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.