the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Music Venue
  4. Spain
  5. GA
  6. 2015
  7. Musikene / GA + Atxurra Zelaieta Arquitectos

Musikene / GA + Atxurra Zelaieta Arquitectos

  • 03:00 - 3 February, 2017
Musikene / GA + Atxurra Zelaieta Arquitectos
Musikene / GA + Atxurra Zelaieta Arquitectos, © Jorge Allende
© Jorge Allende

© Aitor Ortiz © Aitor Ortiz © Aitor Ortiz © Jorge Allende + 21

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

Text description provided by the architects. A solid dark volume that when it is carved, a bright and luminous interior is discovered. The building projects along the city of San Sebastian, the artistic activity developed inside, music.

© Jorge Allende
© Jorge Allende

Musikene, Higher School of Music of the Basque Country, considered a reference as a learning centre in European scale. 

© Jorge Allende
© Jorge Allende

This sculpted building responses to dense and compartmentalised needs programme in a constrained plot.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

This situation makes the building use the maximum volume allowed by the regulations and enlarge the surface of the façades as much as possible in order to light each and every space.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

The volume veils a precious piece inside, the auditorium, which becomes the heart of the building.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

In addition the building houses 75 different size acoustic classrooms, 32 individual practice cabins, library, music archives, administration and teacher areas along with many other facilities.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

Even though the building can appear to be an arbitrary sculpture, the project is the result of meticulously adapting the needs to the geometry and demands of the plot. Leading to a design, which seeks to be representative of the artistic activities that take place inside.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The building arises as an inner self-sufficient element, nevertheless answers back to its surroundings giving a response to the urban structure and nearby buildings.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The buildings formal designs comes from the need of enlarging the façades surface in order to illuminate the different spaces. Three impressive incisions sculpt the solid volume  through some clear and straight cuts, projecting the soul and the brightness of the building towards the city.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The contrast between the different façades has been strengthen by the use of high brightness black colour in the covering part and gold colour for the cuts. 

The materials evoke with a subtle language the finishing of the musical instruments.

© Jorge Allende
© Jorge Allende

This is a building with a simple and clear concept but with a tough and sophisticated technical development.

Cross Section
Cross Section

The foundation reaches 25 meters of depth with the phreatic surface at -2.5 meters. The buildings structure consists of a steel skeleton witch supports the complex geometry conditioned by the big open space for the auditorium at the main floor. 

The most important issue to take into account is the acoustic needs that affect all the spaces of the building, needs that ensure the success of the functionality of the building.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

Technically the need to highlight the contrast of the façades has been solved by covering the skin of the building with smooth black lacquered aluminium, which stresses the window holes. Nevertheless, to provide the courtyards with an abstract character, perforated galvanized golden trays have been used, this allows light to go through and as they are stamped, sunrays are reflected too.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The combination of just glass and steel and the strict modulation of the buildings skin contributes to make control of the economic cost.

Detail
Detail

The building is designed following sustainability criteria, based on energy saving and the optimization of the installations. 

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
GA
Office
Atxurra Zelaieta Arquitectos
Office
Cite: "Musikene / GA + Atxurra Zelaieta Arquitectos" 03 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804487/musikene-ga-plus-atxurra-zelaieta-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments