the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Arjen Reas Architects
  6. 2016
  7. Out of the Box / Arjen Reas Architects + Van Voorden Architecture

Out of the Box / Arjen Reas Architects + Van Voorden Architecture

  • 11:00 - 1 February, 2017
Out of the Box / Arjen Reas Architects + Van Voorden Architecture
Out of the Box / Arjen Reas Architects + Van Voorden Architecture, Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden
Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden

Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden + 15

Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden
Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden

Text description provided by the architects. Villa Out of the box is situated on the edge of Zoetermeer, next to the Bentwoud Park. The design is a contemporary interpretation of the rural surroundings. Inspired by the local building typology, the villa closes itself off from the busy street, only to open itself up to the garden via several carefully designed terraces.

Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden
Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden

For their home, the owners wanted en rustic and robust building that at the same time was light and spacious. Therefor the main core of the house is designed as to resemble an old barn, with a black timber exterior and a recessed thatch roof. The extensions for the kitchen diner, the study and the garage form a strong contrast to the barn. Sleek white boxes, interconnected by a robust white wooden beam.

First Floor
First Floor

Due to the specific layout of these boxes, outside spaces are formed with several unique characteristics, so that the owners can enjoy the gardens all year round.

Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden
Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden

Large openings in the wooden façade create a smooth transition between the terraces and the interior and flood the house with natural light. This interior is characterized by a large degree of spaciousness while at the same time providing intimacy and diversity. The large kitchen diner is connected seamlessly to the main living area, but by slightly offsetting the spaces an element of surprise is created adding to the feeling of space. 

Second Floor
Second Floor

Designed as a well-tailored suit the house adepts effortlessly to the needs of its inhabitants. Whether enjoying a glass of wine at the large kitchen island, relaxing in front of the fireplace or sunbathing on one of the terraces Villa Out of the box is above all a home in which to enjoy life.    

Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden
Courtesy of Arjen Reas / Martijn van Voorden

Product Description. - To express the difference between the two volumes, we used Cape Cod as wooden cladding against the typical plastering. This Board and Batten system is used in three sizes to make the pattern.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Out of the Box / Arjen Reas Architects + Van Voorden Architecture" 01 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804345/out-of-the-box-arjen-reas-architects-plus-van-voorden-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.