the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential Architecture
  4. Iceland
  5. Studio Granda
  6. 2012
  7. B14 / Studio Granda

B14 / Studio Granda

  • 04:00 - 31 January, 2017
B14 / Studio Granda
B14 / Studio Granda, © Sigurgeir Sigurgeirsson
© Sigurgeir Sigurgeirsson

© Sigurgeir Sigurgeirsson        © Sigurgeir Sigurgeirsson        © Sigurgeir Sigurgeirsson        © Sigurgeir Sigurgeirsson        + 25

        © Sigurgeir Sigurgeirsson
        © Sigurgeir Sigurgeirsson

        Text description provided by the architects. B14 is a villa on the southern periphery of a mature neigbourhood. It borders a lava field and has long views to the Bláfjöll mountain ridge. Built on the site of the client’s previous house the foundation pad was garnered from the crushed concrete of the former dwelling. All other materials were sorted during the demolition process and recycled.

        © Sigurgeir Sigurgeirsson
        © Sigurgeir Sigurgeirsson

        The site is trapezoidal in form, narrow on the north side and wide on the south. This simple geometry was the generator of the folded, fan-like roof that was to become so important for the design.

        © Sigurgeir Sigurgeirsson
        © Sigurgeir Sigurgeirsson
        Floor Plan
        Floor Plan
        © Sigurgeir Sigurgeirsson
        © Sigurgeir Sigurgeirsson

        Within the house the smaller, intimate spaces such as bedrooms, bathrooms and laundry room, are located towards the north beneath a series of pitched roofs. The family and work spaces are in the heart of the building and along the south face, under a gently rippling roof, are the living, dining and kitchen areas with open fireplaces at each end.Parallel to these spaces is the sky lit garage and the entrance lobby cum gallery that is only white painted room in the house. Elsewhere the palette is primarily in-situ concrete, kampala timber and structural steel beams. Special surfaces are of polished black granite, calacatta, arabescato and nero marquina marble. Buried in the depth of the plan is a stair of sawn basalt illuminated by a solitary skylight. It leads down to a workshop and store.

        © Sigurgeir Sigurgeirsson
        © Sigurgeir Sigurgeirsson

        The house is at the end of a cul-de-sac that terminates in the smooth concrete of the entrance yard. The dominant form is the inverted roof of the carport that sails over a long copper wall concealing the garage and main entrance door. The external walls are of the same in-situ concrete as the interior with the exception of a few planes of columnar basalt masonry. The roof is a landscape of wild grass and heather and rainwater trickles in the open copper channels between the northern gables.

        © Sigurgeir Sigurgeirsson
        © Sigurgeir Sigurgeirsson

        All windows and door joinery are custom made of heavy section kampala. Bathrooms are shielded with horizontal copper louvers and the full height windows of the south façade are shaded by a generous canopy. Two large sliding doors join the kitchen and dining room with this protected external space and the view over the lava field.

        © Sigurgeir Sigurgeirsson
        © Sigurgeir Sigurgeirsson

        The former dwelling had a rich, mature, garden and this has been conserved as much as possible. Gaps in the planting were filled with relocated plants from the original garden and new species to balance the range and scale of flora. The paved areas were laid with irregular plates that were sliced from large basalt boulders. The hoggin in the gaps between the stone will encourage the growth of delicate mosses and lichens.

        © Sigurgeir Sigurgeirsson
        © Sigurgeir Sigurgeirsson

        Product Description. The house is primarily made of concrete and kampala timber topped with grass.

        Concrete is one of the few indigenous building materials in Iceland. In the past many kinds of wood were used as they washed ashore as driftwood. Traditional Icelandic houses were made of driftwood and turf.

        View the complete gallery

        Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
        About this office
        Studio Granda
        Office
        Cite: "B14 / Studio Granda" 31 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804325/b14-studio-granda/> ISSN 0719-8884
        Read comments
        Read comments

        You've started following your first account!

        Did you know?

        You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.