We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Evergreen Line Stations / Perkins+Will

Evergreen Line Stations / Perkins+Will

© Andrew Latreille          © Andrew Latreille          © Andrew Latreille          © Andrew Latreille          + 14

Coquitlam, Canada
  • Code:Sereca
  • Client:SNC Lavalin
  • Architect In Charge:Ryan Bragg
  • Design Concept:VIA Architecture
  • Design Team:A. Boivin, L. Briney, J. Doble, J. Ho, A. Knorr, D. Lawson, S. Schou, E. Wolpin
  • Code Consulting:Sereca
  • City:Coquitlam
  • Country:Canada
More SpecsLess Specs
© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

Text description provided by the architects. The Evergreen Line is an 11km extension to Metro Vancouver’s SkyTrain system that connects the communities of Coquitlam and Port Moody to Vancouver. Estimated to carry 70,000 people per day by 2021, this extension renders the SkyTrain system the longest fully automated and driverless rapid transit system in the world.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

Perkins+Will designed two stations, Lincoln and Burquitlam, on the seven-stop line. Continuing the transit station design legacy of Perkins+Will’s Vancouver office, the Evergreen stations are an evolution and refinement of principles: simplicity of form, restraint in palette, and clear and legible execution.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

The stations are designed as a family, united by similarities in structure, glazing and roof elements, enabling a high quality, elegant, and economic station design that prioritizes the riders’ experience.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille
Floor Plan
Floor Plan
© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

The Evergreen stations employ the warmth and expression of wood that has become a signature element of the region’s SkyTrain stations. Douglas fir glu-lam planks construct the structural roof deck—allowing for off-site pre-fabrication that reduces costs and improves quality.

Short Section
Short Section

Wood roof panels and wind screens are carried by simple, elegant moment frames along the length of the platform, with tall slender steel columns to differentiate spaces for circulation and waiting. These distinctive roofs not only provide weather protection, but also clearly identify the stations as part of the Evergreen Line.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

The stations are fully glazed to create a feeling of spaciousness with a visual connection to the surrounding area. Other systems employed include common signage, wayfinding, and furniture elements.

Each station was conceived of as a catalyst for future development and designed to complement the surrounding neighbourhood and accommodate future retail.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

Product Description. Douglas fir glulam timber roof panels were used for the station roof construction. The panels were pre-fabricated and delivered to site in lengths of up to 20 meters, allowing for rapid installation. The exposed natural wood finish lends a warmth and unique identity to the station interiors.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Coquitlam, BC, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Evergreen Line Stations / Perkins+Will" 24 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804019/evergreen-line-stations-perkins-plus-will> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.