Wadi Penthouse / platau

Wadi Penthouse / platau

Wadi Penthouse / platau - Image 2 of 29Wadi Penthouse / platau - Windows, HandrailWadi Penthouse / platau - Sofa, ShelvingWadi Penthouse / platau - Image 5 of 29+ 29

  • Architects: platau
  • Area Area of this architecture project Area :  650
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2016
  • Photographs
    Photographs :Wissam Chaaya
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Hansgrohe, CE.SI. Ceramica, Meridian Audio
Wadi Penthouse / platau - Windows, Handrail
© Wissam Chaaya

Text description provided by the architects. The project is an interior refurbishment of a two floors penthouse for a family of four, located in Wadi Abu Jamil in Beirut Central District. The original arrangement of the penthouse presented a fragmented circulation between its two floors with poor spatial interaction, and a narrow main foyer.

Wadi Penthouse / platau - Image 2 of 29
© Wissam Chaaya

The most significant spatial intervention was the introduction of a double height space at the center of the house, reorganizing around it the once fragmented realms of living areas, work areas, storage and bedrooms. 

Wadi Penthouse / platau - Image 7 of 29
© Wissam Chaaya

Defined by a cladded wooden skin, such element features a widened entrance that transitions smoothly to the reception and brings back to its center the staircase as a feature element.The stairs become a floating structure within such space, suspended from the ceiling through vertical steel profiles that emphasize its lightness and its detachment from skin and slab, as if it’s floating in the middle of the double height space. 

Wadi Penthouse / platau - Chair
© Wissam Chaaya
Wadi Penthouse / platau - Image 22 of 29
Ground Floor Plan
Wadi Penthouse / platau - Image 14 of 29
© Wissam Chaaya
Wadi Penthouse / platau - Image 23 of 29
First Floor Plan
Wadi Penthouse / platau - Bedroom
© Wissam Chaaya

The wooden skin’s form reconciles the different misalignments and provides a curvilinear horizontal and vertical continuity between the widened lobby and adjacent spaces on both floors. This skin integrates doors to adjoiningrooms,storage closets, see through cutouts and incorporated lighting.It turns the corner to maintain the same treatment for the inner living room wall. Steel profiles stick out of the skin to create door handles and shelves. Complementing the minimal materiality, a playful custom made steel and copper lighting fixture hangs from the double height reception. 

Wadi Penthouse / platau - Image 5 of 29
© Wissam Chaaya

In contrast with its wooden skin core, the remaining surfaces of the penthouse are white paint for walls, white marble for floors and white steel for the staircase. The different rooms are designed with a recurrent system of having the exterior walls painted white and the internal walls with different playful wood cladding to incorporate doors, library and closets.

Wadi Penthouse / platau - Sofa, Shelving
© Wissam Chaaya

During its development and execution phases, the project became an exploration of the wide array of means for both designing and fabricating architecture on the light on local craftsmanship constraints.

Wadi Penthouse / platau - Image 18 of 29
© Wissam Chaaya

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Beirut, Lebanon

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wadi Penthouse / platau" 24 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803907/wadi-penthouse-platau> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.