All
Projects
Products
Events
Competitions

JC House / Plus Line Design

JC House / Plus Line Design

© Vlad Patru © Vlad Patru © Vlad Patru © Vlad Patru + 46

Houses  · 
Bucharest, Romania
  • Architects Authors of this architecture project Plus Line Design
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Caparol, Ecolemn, Holver, Rovere, Kubik Design, Schüco
  • Architects in Charge

    Eliodor Streza, Monica Streza
  • Structure

    ROZINI - ing. Lucian Rozorea
  • Mechanical

    TESAEL - ing. Florin Răşanu
  • Builder

    ALMA GRUP CONSTRUCT
More Specs Less Specs
© Vlad Patru
© Vlad Patru

Text description provided by the architects. The house is located on a low traffic street with an ordinary residential use of a four-member family. The topography places the house between two adjoining blind walls, which divides the space into two yards: a limited front yard, which provides street access and connects with the private, landscaped backyard. A third “courtyard” is created indoors, beneath the staircase. This empty space stretches to the width and height of the house, from wall to wall and has an oversized skylight providing ample light.

© Vlad Patru
© Vlad Patru

This skylight also provides passive ventilation for the entire space through an electric controlled window.

© Vlad Patru
© Vlad Patru

With energy efficiency in mind, the house is insolated by a 15-centimeter stone wool layer (20cm for the upper terrace,) and the west facing facade (towards the backyard) is protected against the sun by a concrete console at second floor level and wooden pergola and sunshades at first level. These passive systems, which reduce energy consumption, are complemented by the solar panels and the floor radiant heat.

Ground Floor
Ground Floor
© Vlad Patru
© Vlad Patru
First Floor Plan
First Floor Plan

Wood plating can be found on the East facing facade (street side,) as well as indoors (hard wood flooring is raised on the walls or by MDF veneer.) This creates a warm, natural atmosphere. Following the same trend, the yards have been landscaped with various plants types, with varying blooming seasons to provide a beautiful landscape year-round.

© Vlad Patru
© Vlad Patru
© Vlad Patru
© Vlad Patru

Ultimately, the core principles of this project are the connection to nature (in an urban setting with limited available lot) and energy efficiency.

© Vlad Patru
© Vlad Patru

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "JC House / Plus Line Design" 01 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803238/jc-house-plus-line-design/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.