We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

PROTIRO / NOWA

PROTIRO / NOWA

© Peppe Maisto      © Peppe Maisto      © Peppe Maisto      © Peppe Maisto      + 18

  • Architects: NOWA
  • Area Area of this architecture project Area:  400
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Client:Fondazione Concetta D’Alessandro Onlus
  • Project Authors:Marco Navarra, Maria Marino
  • Collaborators:Fortunato Pappalardo
  • Structures:Filippo Leocata
  • Electrical Plants:Claudio Pitino
  • Fruit Plastic Boxes External Size:935x640x560mm
  • Fruit Plastic Boxes Internal Size:890x595x545mm
  • Fruit Plastic Boxes Weight:6.5kg
  • Fruit Plastic Boxes Material:HDPE
  • Architect In Charge:Marco Navarra
  • Electrical Plants:Claudio Pitino
  • City:Caltagirone
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs
© Peppe Maisto
© Peppe Maisto

Text description provided by the architects. 1. The reuse of two former artisan sheds is the opportunity to score an anonymous urban environment and degraded by the power and strength of the architecture. In this project we used crude materials to make the surfaces very expressive.

© Peppe Maisto
© Peppe Maisto

2. Concetta D'Alessandro Foundation is a non-profit organization that deals with treatment and rehabilitation of people with disabilities.

© Peppe Maisto
© Peppe Maisto

The program included the reuse of two former artisan sheds for rehabilitation and training.

The ground floor it has been converted into a guesthouse and the first floor, under the great vaulted roof, it was built a large space for group activities. Two low volumes host the services and form an entrance vestibule to the main hall. The realization of this hall has necessitated the addition of a lift and a new staircase. This body has been turned into a new large facade characterized by a skin obtained through the recycling of plastic boxes for the collection of the oranges.

Axonometric
Axonometric

3. The new body, through his use of color and lighting, has thus assumed the role of signal, a symbol recognizable to distance in the anonymous surrounding cityscape.

© Peppe Maisto
© Peppe Maisto

This project, on the one hand, is the advancement of research, started ten years ago, about the reuse of plastic crates as building material for architecture, on the other hand is a way to put the shape and the ornament of architecture as a powerful tool for promoting social actions of great value.This facade ennobles poor materials transforming them, through drawing and weaving, into a powerful aesthetic signal that strengthens the building identity.

© Peppe Maisto
© Peppe Maisto
© Peppe Maisto
© Peppe Maisto

4. The space of the main hall is shaped by a great vault that stretches like a wrinkled cloth under the roof. The vault remains outstanding on the plane defined by the wooden planks of the floor. The new body has a steel structure and a cladding made from plastic boxes (used for the harvest of oranges) in two shades of green. The boxes are like pixels of a texture featuring a plot drawn by parallel diagonal lines of a light green.

Floor Plans
Floor Plans

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:95041 Caltagirone, Province of Catania, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "PROTIRO / NOWA" 08 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/802822/protiro-nowa> ISSN 0719-8884
© Peppe Maisto

橘子箱建造计划 / NOWA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.