the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Robert Maschke Architects
  6. 2016
  7. Little Big House / Robert Maschke Architects

Little Big House / Robert Maschke Architects

  • 17:00 - 6 January, 2017
Little Big House / Robert Maschke Architects
Little Big House / Robert Maschke Architects, © Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

© Brad Feinknopf                © Brad Feinknopf                © Brad Feinknopf                © Brad Feinknopf                + 34

  • Design Team

    Robert Maschke, FAIA; Marc Manack, AIA; Matt Lindsay, Associate AIA
  • Structural Engineer

    I.A. Lewin, P.E. and Associates
  • More Specs Less Specs
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

Text description provided by the architects. The little_BIG house is located in Cleveland, Ohio’s historic Little Italy neighborhood, known for its rich culture and artisanal background. The husband and wife client, both industrial designers, commissioned the project to create a studio for their work and a home to raise a growing family. The residence is located on a dense and constrained urban street away from the idyllic neighborhood center. The site is narrow and bound by three “shot gun” homes to the North, a retaining wall to the East, and a multi story condominium to the South. A former open framed steel warehouse, now used as a covered surface parking structure, is to the west, obstructing views from the site. The imposition of these structures help to inform the design approach.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
Diagram
Diagram
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

The architecture emerges from the reconciliation of inherent contradictions embedded within the site and program. The client desired an urban presence, while also creating private exterior space secluded from the surrounding context. The couple asked for flexibility to "split" the property into independent homes in the future. In response to these constraints, the massing of the house became parsed into two distinct volumes, pushed to the extreme boundaries of the site, connected by a covered bridge. This organization creates a communal courtyard from the residual space between the volumes. A monumental stair connects the various programmatic elements. The stairwell folds upon itself overlapping and separating, creating a visual connection between levels. The movement of the stair is evident on the metal surface of the exterior envelope, a folded logic that unites the parts into a cohesive wholeThe material palette is simple and elegant. The exterior facade is black stucco concrete in concert with a color matched metal folding wall and roof. Patterned corten panels provide privacy from the street and the adjacent properties through their use as entry gate and perimeter fencing. The interior is composed of hard troweled concrete floors with white walls, floor to ceiling book matched and sequenced statutory marble slabs in the bathrooms, and richly colored bamboo for the architectural millwork and stairs. Additionally, the monumental stairwell is veiled in white perforated steel panels. This textured strategy is implemented on select glazing units through etching. The perforation pattern was developed through a series of photo manipulations of light passing through a bamboo forest. A transposition inspired by the materiality of the millwork and stair.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

Product Description. The concrete stucco allows the form to be sculpted and the complementary metal panels wrap and defines the space within and around the building. 

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

View the complete gallery

About this office
Robert Maschke Architects
Office
Cite: "Little Big House / Robert Maschke Architects" 06 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/802759/little-big-house-robert-maschke-architects/> ISSN 0719-8884