All
Projects
Products
Events
Competitions

Restaurant Brix 0.1 / Markus Tauber Architectura

Restaurant Brix 0.1 / Markus Tauber Architectura

© Oskar Da Riz © Oskar Da Riz © Oskar Da Riz © Oskar Da Riz + 12

Restaurant  · 
Brixen, Italy
  • Area Area of this architecture project Area: 500.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016
  • Photographs Photographs: Oskar Da Riz
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Gessi, Glas Gasperlmair Ges. m.b.H, Metallsider
© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

Text description provided by the architects. A sculptural building in Bressanone / Italy is the new landmark in the Lido Park and is the home for the restaurant & bar Brix 0.1

The new restaurant Brix 0.1, located in the Lido Park in Bressanone / Italy, finally brings an improvement to the green area in the middle of the city.

© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

Like a landmark the building fits inside the natural environment. A simple, but plastically shaped building opens consciously like a funnel to the pond and framed so visually beneficial the shore as well as 2 forward, protected trumpet trees. 
This pavilion thus forms the backbone of the overall composition and becomes the new attraction in the park. The new restaurant BRIX 0.1 in the Lidopark is created in a spatial interplay with a pushed in cuboid space volume, in which the service facilities are accommodated.

© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

The design is characterized by a sculptural building envelope which, like a canopy of roofs, protects the new restaurant area and widens through its wide glass façade visually towards the pond. The building deliberately moves closer to the shore of the pond. Under its cantilevered roof, a protected area is created, which is complemented by a spacious terrace overhanging the pond and thus visually links the restaurant with the water. The "canopy roof and wool " in interaction with the sail over the terrace creates a unique atmosphere in the park.

© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

Spacious glazed windows allow views and views into the new restaurant and link the exterior and interior, making the visit to the park an experience. The skin of volume is formed by corten steel´s leaves that makes an elegant coating for the restaurant below. 

Ground Floor
Ground Floor

Inside a front-cooking kitchen finds a dialogue with the tables of the clients showing the preparation of her prestigious food. In the night the construction becomes a lantern and the water, almost by magic, turns into a mirror for the structure.

© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

Product Description. The Corten steel has been the material used for the cover following the concept-idea to integrate the surrounding nature with the pavillon. So corten steel sheets were cut in leaves´ shape like a leaves roof  that it forms the skin of the construction.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 39042 Brixen, Province of Bolzano - South Tyrol, Italy

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Restaurant Brix 0.1 / Markus Tauber Architectura" 25 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/802143/restaurant-brix-markus-tauber-architectura/> ISSN 0719-8884
© Oskar Da Riz

Brix 0.1餐厅 / Markus Tauber Architectura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.