the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Paulo Martins
  6. 2016
  7. SH House / Paulo Martins

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

SH House / Paulo Martins

  • 02:00 - 21 December, 2016
SH House / Paulo Martins
SH House / Paulo Martins, © ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

© ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio Courtesy of  Paulo Martins + 47

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. Established in only 35m2, this house with an useful floor area of 45 m2 is the perfect place for a weekend break.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

With the original outline, the only change was in the existing stairwells, through the usage of weathering steel e dimensioning its usage according to the visual weight in order to hierarchize the absence of mass. This way, it was possible to balance the whole building. 

Courtesy of  Paulo Martins
Courtesy of Paulo Martins
Planta
Planta
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio
Planta
Planta

The house is divided in two floors, where the social room, placed in the ground floor, enjoys the direct relation with the outdoor areas, while the suite, located in the first floor, can be reached by indoor stairs used for storage and but also to separate the rooms.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

The original outline was as important as the contemporary style added to the building. Clear colours and a minimalist language were used in order to maximize the bounds and give an idea of wider and open area.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

View the complete gallery

About this office
Paulo Martins
Office
Cite: "SH House / Paulo Martins" [Casa SH / Paulo Martins] 21 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801722/sh-house-paulo-martins/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments