the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Casa Cabo de Vila / spaceworkers

Casa Cabo de Vila / spaceworkers

Casa Cabo de Vila / spaceworkers
Casa Cabo de Vila  / spaceworkers, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 76

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Cabo de vila is a house for a young couple that wanted a house that doesn't look like a regular house. When we first meet the place for the house, the approach to the location give us the central mote for the project. We wanted a shape that can fill the void left by the valley and at the same time we wanted this new shape to embrace and reflects the surrounding green areas giving its users a special perspective on the landscape.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The proposed volume materializes its shape through two concrete slabs with its concave sides, allowing a light glass and wood wall to unroll between them, which in a positive and negative game let the interior of the house communicate with the exterior. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Inside, the house reflects the way of living of his owners. The central courtyard welcomes anyone who enters the house and organizes all the common spaces around it like a no end space. Here, there are no barriers between the different spaces, only an organic geometry that establishes hierarchies between them and that allows mutual visual contact. The private spaces of the house are hidden behind a curtain wall that surrounds the courtyard as well as the garage and the service areas. Like in the common areas the main bedroom is a fluid space without doors, where the hierarchy of the relations between the closet the bathroom and the sleeping area shapes the space. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

With raw materials inside and outside, the house establish a perfect connection with the surroundings ready to grow hold with the nature.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

About this office
Cite: "Casa Cabo de Vila / spaceworkers" [Casa Cabo de Vila / spaceworkers] 14 Dec 2016. ArchDaily. (Trans. Hernández, Diego) Accessed . <https://www.archdaily.com/801492/casa-cabo-de-vila-spaceworkers/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Fernando Guerra | FG+SG

无止境的流动空间:Cabo de Vila 住宅/ spaceworkers

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.