the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. MIA Design Studio
  6. 2016
  7. The Drawers House / MIA Design Studio

The Drawers House / MIA Design Studio

  • 22:00 - 12 December, 2016
The Drawers House / MIA Design Studio
The Drawers House / MIA Design Studio, © Hirouyki Oki
© Hirouyki Oki

© Hirouyki Oki © Hirouyki Oki © Hirouyki Oki © Hirouyki Oki + 26

  • Architects

  • Location

    Vũng Tàu, Vietnam
  • Architect in Charge

    Nguyen Hoang Manh
  • Area

    470.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Concept Architects

    Nguyen Hoang Manh, Nguyen Quoc Long, Nguyen Van Thien
  • Technical Design

    Bui Hoang Bao
  • Construction Drawing

    Nguyen Thi Mai Phuong
  • Interior Design

    Steven Baeteman, Lu Minh Khang
  • Client

    Private
  • More Specs Less Specs
© Hirouyki Oki
© Hirouyki Oki

Text description provided by the architects. There are reoccurring impressions on the spatial quality – the green of nature struck the eyes every early morning, the rustling of leaves each night.  These sensations are brought to the coastal city of Vung Tau through a refreshing concept, a welcoming home for a family of 4 who love the freshness of nature. With constant interactions with nature, man and trees become more intimate; space is opened up but maintains privacy of individuals. This is the daunting problem of living in metropolitan area with cramped space and pollution.

© Hirouyki Oki
© Hirouyki Oki

“The Drawer House” is a single – story located on a 470 square meters piece of land with a dedicated 60% of land usage for landscape. That 60% is creatively arranged through partitions so that nature is never out sight. With the remaining 180 square meters, the architects divided it into “drawers” containing functional spaces, at the same time insert in between them “drawers of landscape”. These “drawers” are aligned on the same direction, however by creating alternating partitions; dwellers have an impression of unevenly put rooms. Just as drawers being pulled in and out randomly, the architects hope the tenants and nature intermingle without any obvious intention. Clients when live inside the space will have different sensations at different rooms because of continuous altering of solidity – emptiness, brightness – darkness.

© Hirouyki Oki
© Hirouyki Oki
Floor Plan
Floor Plan
© Hirouyki Oki
© Hirouyki Oki

“Drawers” is connected by elongated hallway going throughout the entire length of the project, decorated by refreshing line of Bridal Veil Creepers. This method of allocating green zone as a natural blind reducing the intense tropical sunlight as well as generate intriguing patterns which change as the sun moves during the day.

© Hirouyki Oki
© Hirouyki Oki

As the partition finishes, the in between gardens creating privacy while act as transition to the next space. The sunlight passing through, cascading shadow onto the floor forming captivating views. The boundary between the interior and exterior is being diminished, letting man sense the fluctuations of nature. By opening up and closing down “drawers”, accommodate better ventilation, hence cooing down the entire living space. The entire house acts as a living body, with a mission to connect man with man and man with nature.

Section
Section

The ideology behind the design of MIA DESIGN STUDIO is to maximizing the connection between functional spaces with natural light, wind and gardens while still preserve the privacy for each individual rooms. With the philosophy in mind, the concept for “The Drawers House” of constructing blocks, harmonious space, using minimal but effective materials, produce a project carrying the breath of nature with suitable methods in order to bring out the best quality of life for users.

© Hirouyki Oki
© Hirouyki Oki

View the complete gallery

About this office
MIA Design Studio
Office
Cite: "The Drawers House / MIA Design Studio" 12 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801290/the-drawers-house-mia-design-studio/> ISSN 0719-8884