All
Projects
Products
Events
Competitions

Balaguer Courthouse / Arquitecturia

Balaguer Courthouse / Arquitecturia

© Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute + 11

  • Architects Authors of this architecture project Arquitecturia
  • Area Area of this architecture project
    3874.23 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Architects in Charge

    Josep Camps, Olga Felip
  • Photographs

  • Structure

    GMKgrup
  • Consultant

    JG&Asociados SA
  • Quantity Surveyor (project phase)

    Planas Casadevall
  • Quantity Surveyor (construction)

    Alfons Pastor
  • Constructor

    Acciona SA
  • Client

    Departament de Justicia de la Generalitat de Catalunya
  • Design Year

    2006
More Specs Less Specs
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Text description provided by the architects. Balaguer Courthouse is located at the old Quarter of the city. Balaguer is characterised by the brown-red chromatic of the geology –stone and earth- and a structure of extremely narrow and steep streets. The irregular morphology of the old quarter is well adapted to the rugged topography.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

There is a balance between the strict and thigh requirements of the brief and the irregular and complex reality of the site. Inside, a regular structure organises the internal spaces and program. Outside, the alignments, porches and urban traces shape the volume. In-between inside and outside, in-between program/type and site, there is a thick space of transition that deals with privacy, intimacy and modulates natural light.

Diagrams
Diagrams

Materiality is explored to achieve a permeable architecture. From basic units, an assembly system is established that configures a new element. Industrialized elements are applied hand- craftily. The facade may seem very opaque from the distance outside, but when one gets closer inside, it becomes permeable. On the daylight, the facade is heavy and mute and at night comes it becomes lighter and permeable. Materiality is live and variable as it changes and responds to its context conditions.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

El vestíbulo y el espacio aporchado de acceso configuran la fachada de la plaza y enlazan el nuevo equipamiento público con la estructura urbana del casco antiguo de Balaguer.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Carrer de Girona, 25600 Balaguer, Lleida, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Balaguer Courthouse / Arquitecturia" [Juzgados de Balaguer / Arquitecturia] 09 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800973/balaguer-courthouse-arquitecturia/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.