the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Teeland Architects
  6. 2016
  7. Sunday House / Teeland Architects

Sunday House / Teeland Architects

  • 17:00 - 30 November, 2016
Sunday House / Teeland Architects
Sunday House / Teeland Architects, © Jared Fowler
© Jared Fowler

© Jared Fowler  © Jared Fowler  © Jared Fowler  © Jared Fowler  + 22

  • Architects

  • Location

    Noosa Shire, Australia
  • Architect in Charge

    David Teeland, Jong Sook Kim
  • Area

    400.0 m2
  • Project Year

    2016
© Jared Fowler
© Jared Fowler

Text description provided by the architects. Our clients purchased a late 1970’s modernist brick beach house in Noosa, Australia for a subtropical retreat from the cool Victorian climate. The house was located on a wonderful site that backed onto the Noosa National Park and surfing beaches. The existing dark brown brick residence, although well constructed at the time, had visually dated quite badly and did not take best advantage of the amazing site that backed onto a subtropical rainforest. The owners brief was to modernise the house while retaining as much of the existing building structure as possible.

© Jared Fowler
© Jared Fowler

One of the challenges with the existing house is that it did not take full advantage of the fantastic location backing onto the national park. The rear of the house was largely a solid brick wall looking onto this beautiful view. We proposed carving out a series of new openings in the rear wall so that bedrooms and bathrooms would look out onto this very private serene landscape. Originally, the house was quite dark internally so we pushed a series of timber lined light wells up through the roof. This allowed natural light to flow in from a high level, as well from the new openings in the brick walls.

© Jared Fowler
© Jared Fowler
Upper Level Plan
Upper Level Plan
© Jared Fowler
© Jared Fowler

The other significant challenge to modernise the existing house was how to transform the front street elevation. The original house had an unflattering rough dark brown brick facade with two equally brown garage doors. A separate consideration was that the street elevation faced east and hot morning sun would blast in through the kitchen and dining windows in summer. Our approach was to render the brick in a natural cement finish and design a beautiful timber screen that sat in front of the original facade. This light weight hardwood structure resulted in a refined modern elevation to the street, while also providing sun protection and privacy for the internal spaces.One of the most unique and delightful design elements of the new house is the semi outdoor bathrooms that look out onto the national park. The original house had an aged light brown plastic shower unit that sat on the back deck, where you could shower outside looking into the forest. The owners loved this feature, so we designed the new bathrooms as hardwood boxes with copper fittings that are largely open onto the private subtropical rainforest.

© Jared Fowler
© Jared Fowler

Product Description. Our clients purchased a late 1970’s modernist brick beach house in Noosa, Australia for a subtropical retreat from the cool Victorian climate. The house was located on a wonderful site that backed onto the Noosa National Park and surfing beaches. The existing dark brown brick residence, although well constructed at the time, had visually dated quite badly and did not take best advantage of the amazing site that backed onto a subtropical rainforest. The owners brief was to modernise the house while retaining as much of the existing building structure as possible.

© Jared Fowler
© Jared Fowler

View the complete gallery

About this office
Teeland Architects
Office
Cite: "Sunday House / Teeland Architects" 30 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800494/sunday-house-teeland-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.