the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. South Korea
  5. 9cm
  6. Full Metal Jacket / 9cm

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Full Metal Jacket / 9cm

  • 02:00 - 11 December, 2016
Full Metal Jacket / 9cm
Full Metal Jacket / 9cm, © Yousub Song
© Yousub Song

© Yousub Song © Yousub Song © Yousub Song © Yousub Song + 20

  • Architects

    9cm
  • Location

    Seogyo-dong, Mapo-gu, Seoul, South Korea
  • Project Team

    Ahn Chulmin, Koo Junghwan, Lee Sangyoon, Namgoong Yong
  • Area

    221.63 m2
  • Photographs

© Yousub Song
© Yousub Song

Text description provided by the architects. This project located next to Hong-ik University, in Seogyo-dong Seoul, has the art department of reputation. So young artists have settled their small studios in old houses along with the university streets, and influenced arts, design, architecture, literature, and more. Then this town became a huge space for cultural exchange of young people and this activity changed old buildings into a brand new or unique remodeled buildings to fit artists’ lifestyle.

Diagrams
Diagrams

This town was no longer a residential area, but artists’ and young people’s cultural space. However, long-term and great alteration in the town led rise of land price and investment for profit. Architects and public officers tried to keep the cultural atmosphere from big investors to use the town as a real estate investment.

© Yousub Song
© Yousub Song

Our site was a two-story residence surrounded by commercial facility remodeled from a residence. In this condition, the client wanted to move out and change the use of the residence. He asked for a flexible space for variety programs such as bar, café, restaurant, and club that operates properly.

© Yousub Song
© Yousub Song

We suggest a renovation rather than a new building to reduce the budget and to produce unique space matching with surrounding contexts. There were two points to approach this project. The first was how we change this old red brick house to a brand new space for young people who set the trend of streets around. The second was to provide required programs by client at the brick-built structure that has limited space.

© Yousub Song
© Yousub Song

To solve the problem, limited space had to be changed to fit the new programs. Firstly, existing wall removed and installation of exterior deck for communication to street actively. Secondly, removing gable and planning exterior space on whole floor, where connect each other from first floor to roof.

Section
Section

Removing roof to make outside space each floor for connecting all the floors from ground to roof garden which allows to use whole building to be used at once. And also, the walls inside and facing outside space were demolished to link inside and outside. 

© Yousub Song
© Yousub Song

The next step was to take off worn façade. Old red brick façade didn’t fit for young cultural space and we tried to find out materials that is not disparate from surrounding contexts. The upper mass was covered with Dark steel plate and bright grey brick finish in the lower mass for dark steel box to look floating and symbolic. There is a staircase covered with steel-mesh to the rooftop space and shows the way to a whole new experience with lighting cube tables enjoying the night club party.

Section
Section

Inside materials are not very different from outside. Hairline stainless steel and dark steel plate is used for the bar, bathroom, and staircase to emphasize wall and inside small masses. We overcame such a low ceiling height for commercial use with cnc-cut organic patterned wood panel ceiling and plastic fabric carpet to make young and active space. 

© Yousub Song
© Yousub Song

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
9cm
Office
Cite: "Full Metal Jacket / 9cm" 11 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800161/full-metal-jacket-9cm/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Yousub Song

全金属外壳 / 9cm