the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. China
  5. 素朴建筑工作室
  6. 2015
  7. The Faculty Canteen of Tsinghua University / SUP Atelier

The Faculty Canteen of Tsinghua University / SUP Atelier

  • 20:00 - 8 November, 2016
The Faculty Canteen of Tsinghua University / SUP Atelier
The Faculty Canteen of Tsinghua University / SUP Atelier, Photo of Hall. Image © Xia Zhi
Photo of Hall. Image © Xia Zhi

Night view. Image © Xia Zhi Night view. Image © Xia Zhi Multifunctional office. Image © Xia Zhi Acoustic dome. Image © Xia Zhi + 24

  • Architects

    SUP Atelier
  • Location

    Tsinghua University, China
  • Architect

    Song Yehao
  • Design Team

    Song Yehao, Sun Jingfe, Xie Dan, Chen Xiaojuan
  • Illumination design

    Zhang Xin, Han Xiaowei, Zhou Xuanyu
  • Acoustics consulted

    Yan Xiang, Wang Xuguang
  • Project size

    1000.0 sqm
  • Project year

    2015
  • Photograph

    Xia Zhi
Night view. Image © Xia Zhi
Night view. Image © Xia Zhi

Text description provided by the architects. The Faculty Canteen of Tsinghua University is located on top floor of the southern student canteen lying at campus’s heart. The initial position of the project aims to provide a unique dining hall where knowledge sparks will be lighted through multidisciplinary communication. This one-floor height and 100sqm canteen is further designed as an open space combining the humanistic atmosphere with the natural style, which can only provide a dramatic view of campus and West Mount during meal or coffee time, but also shape a perfect place for meeting, sharing and cheering.

Night view. Image © Xia Zhi
Night view. Image © Xia Zhi
Plan
Plan
Roof space. Image © Xia Zhi
Roof space. Image © Xia Zhi

In order to achieve peace and comfort for the users, eight groups of semicircular arches are set in the main hall. These overhead arches aim to separate the whole large space into several delicate smaller zones which sound fields are more focused and clear. Every two arches share one truss span and their in-between cavities are further utilized for equipment and pipelines, guaranteeing the spatial purity under functional sophistication.

Communication area. Image © Xia Zhi
Communication area. Image © Xia Zhi

The full-length dinning table under every arch consolidates the senses of place and rituality. And by reorganizing tables and chairs, the canteen can also act as a conference room, a club or a banquet hall. 

Arch Hall. Image © Xia Zhi
Arch Hall. Image © Xia Zhi
Arch Hall. Image © Xia Zhi
Arch Hall. Image © Xia Zhi

As to the smaller western hall with splendid scenery view, flexibility in use must come first. The furniture with different styles and placements can perfectly meet every single customized need. If necessary, this space can serve as a subordinate zone for the main hall.

Roof space. Image © Xia Zhi
Roof space. Image © Xia Zhi

Light and shadow are the best decorators for this space and that is why only the simplest materials are employed. Inside the hall, the modular white aluminum boxes are designed to share the same pattern with the especial brick construction on exterior façades, which aims to introduce the sunlight through the pattern gaps while echoing with the western metal grilling and brick wall.

Communication area. Image © Xia Zhi
Communication area. Image © Xia Zhi

As to the artificial illumination, the designers are devoted to create an elegant and peaceful atmosphere, reflecting the inner nature of the architectural space and fulfilling the daily using needs. The various options of lighting color for the arches can further shape the space or atmosphere the users need.

Multifunctional office. Image © Xia Zhi
Multifunctional office. Image © Xia Zhi

The ultimate goal of the whole practice is to reach a perfect integration of architectural design and building technologies. 

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Faculty Canteen of Tsinghua University / SUP Atelier" [清华大学教师餐厅 / 素朴建筑工作室] 08 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799005/the-faculty-canteen-of-tsinghua-university-sup-atelier/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Photo of Hall. Image © Xia Zhi

清华大学教师餐厅 / 素朴建筑工作室