the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. Chile
  5. COMUN Arquitectos
  6. 2016
  7. Lonquén School Gymnasium / COMUN Arquitectos

Lonquén School Gymnasium / COMUN Arquitectos

  • 11:00 - 4 November, 2016
Lonquén School Gymnasium / COMUN Arquitectos
Lonquén School Gymnasium  / COMUN Arquitectos, © Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

© Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld + 48

  • Architects

  • Location

    Calera de Tango, Región Metropolitana, Chile
  • Arquitecto a Cargo

    Catalina González, Sebastián Yurjevic
  • Area

    923.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

Text description provided by the architects. This is project is part of Calera de Tango’s Municipal sports infrastructure for the Lonquén Public School.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld
Axonométrica
Axonométrica
© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

The client, Calera de Tango’s Municipal Education Corporation along with the local municipal government, strived to build yet another sports hall as part of their master plan for providing adequate sports infrastructure for the community.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld
Cortesía de COMUN Arquitectos
Cortesía de COMUN Arquitectos
© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

The proposal tries to keep maintain the aesthetic lines of the previous municipal gymnasium, by repeating the use of Tubest metal frames. This allowed us to think up a clean integrated space of great proportions. Unlike the previous gymnasium, the structure remains inside the walls, creating an independent exterior skin. One of the main ideas was to achieve a clean connection between the existing school and the new sports hall. The connecting element took the form of this was by a steel structure marquee made up of visible steel H-beams, which evokes the modernist ideals and acts as an homologizing element between the different clearance heights of the two buildings. Once again, based on our experiences in Japan, we prioritize simplicity in the use of interior materials. The mixture of white and wood highlights the rhythms of light coming in from the outside to form a balance of warm and light hues that enhance the interplay of dimensions and textures within the hall. Through games and sports these are joined within the expanse, and become themselves the expressions of both the public and the intimate.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lonquén School Gymnasium / COMUN Arquitectos" [Gimnasio Colegio Lonquén / COMUN Arquitectos] 04 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798644/gimnasio-colegio-lonquen-comun-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.