the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Auditorium
  4. Spain
  5. MX_SI architectural studio
  6. 2015
  7. Municipal Auditorium of Lucena / MX_SI architectural studio

Municipal Auditorium of Lucena / MX_SI architectural studio

  • 02:00 - 27 October, 2016
Municipal Auditorium of Lucena / MX_SI architectural studio
Municipal Auditorium of Lucena / MX_SI architectural studio, © Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

© Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute + 18

  • Architects in Charge

    Mara Partida, Boris Bezan, Héctor Mendoza
  • Location

    14900 Lucena, Córdoba, Spain
  • Area

    6700 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Client

    Ayuntamiento de Lucena
  • MX_SI Collaborators

    Elsa Bertrán, Filipe Fonseca, Oscar Espinosa, Olga Bombac
  • Structure

    BOMAIMPASA
  • Facilities

    JG Ingenieros
  • Area Phase 1

    4.500 sqm
  • Original Budget

    12.000.000 €
  • Budget Phase 1

    4.125.000 €
  • More Specs Less Specs
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Text description provided by the architects. The building project housing the Municipal Auditorium at Lucena recognizes the importance of the proximity to the river, the city’s exhibition centre and integration with the landscape as well as the extreme climatic conditions of the area.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The walk along the river provides a spatial sequence based on different gradients
of open, semi-covered, covered and enclosed spaces. As a prelude, a large space or open forum is created for crowds to congregate at concerts and outdoor events. Access to the building is via a ramp with a porch overhang recreating a foyer terrace to enjoy the views of the river and generates a cool, shaded microclimate that encourages not only the auditorium public to stay, but those from the city as well. The terrace-foyer culminates in an enclosure or patio that leads into the closed spaces of the building.

Elevation
Elevation
Elevation
Elevation

The shape of the building is simple yet forceful; it identifies with and integrates into the landscape, as just another pavilion incorporating itself into the urban planning of the exhibition grounds. The new facility gives a new entrance image on the access routes into the city. The building consists of two main architectural elements: a solid base and light roof. The base acts as an extension of the topography which can be adjusted, if required, to integrate with the environment promoting the continuity of public space and the landscape towards the inside of the building. The light roof is detached from the base, allowing striking spans and openings to bring in the interior spaces.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The auditorium is designed for maximum flexibility to accommodate different types of programs. The large open space or forum located in the access area benefits from the facade of the auditorium that can be opened and the stage projected to the exterior. The interior of the auditorium has been carefully designed in response to the acoustic requirements and with the incorporation of telescopic grandstands to obtain a multipurpose room with a flat floor for all kinds of events and entertainment needs. The functional versatility of the stage, with varying dimensions and equipment, enables different artistic disciplines to be hosted.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Economics, Tectonics and Outward appearance

The structure is designed carefully to absorb the large gaps that a programme of this magnitude demands, in an economic and reasoned manner. The construction of the building, enshrouded in the midst of economic crisis, forced a rethink regarding the phases of construction, with a more efficient, lightweight and economical construction system, supporting the local industry. A special light-weight acoustic cover system mounted on trays was used to remove any secondary beams or structural reinforcement elements that would be subject to increased cost and structural load. Moreover, the facade consisting of variable section aluminium trays, allows a quick and dynamic assembly to close the building, optimizing time and costs.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The construction of the building underwent adjustments in terms of dimension, variety of uses, rational structure, construction system, hence managing to be delivered on time but coming in at half the anticipated budget without compromising the main spirit of its architecture.

Section
Section

Of the four floors to be equipped, two have been fully executed and equipped during the first stage, housing main elements such as dressing rooms, the pit and storage area and an indoor and an outdoor dual stage. The second phase will see the completion of the first floor with a conference room, press room, gallery and boxes and amphitheatre.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
MX_SI architectural studio
Office
Cite: "Municipal Auditorium of Lucena / MX_SI architectural studio" [Auditorio Municipal de Lucena / MX_SI architectural studio] 27 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798154/municipal-auditorium-of-lucena-mx-si-architectural-studio/> ISSN 0719-8884
© Pedro Pegenaute

西班牙卢塞纳市政礼堂 / MX_SI architectural studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.