the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Atsumasa Tamura Design Office
  6. 2016
  7. Koumori-An 1945-2015 / Atsumasa Tamura Design Office

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Koumori-An 1945-2015 / Atsumasa Tamura Design Office

  • 20:00 - 26 October, 2016
Koumori-An 1945-2015 / Atsumasa Tamura Design Office
Koumori-An 1945-2015 / Atsumasa Tamura Design Office, © Sohei Terui
© Sohei Terui

© Sohei Terui            © Sohei Terui            © Sohei Terui            © Sohei Terui            + 22

© Sohei Terui
© Sohei Terui

Value in Keeping

The 70-years old house was inherited from Owner’s aunt, who bought the original structure to teach Tea Ceremony. A new living quarter was added later to complete this wooden single-story building. It had been left as storage for years and was too damaged, yet Owner chose to keep the old characters, despite cost & time, than to build a new. Inspired by his wish, the renovation began not just to restore but rather to create a space where the old section merges into the new in a harmonious way. The “Koumori-An” house offers the concept of “Value in Keeping” which no new house can imitate.

© Sohei Terui
© Sohei Terui

Style of the House

The seventy-years old building was not at all an iconic structure but just an ordinary house with Kirizuma roof.  Yet the style of the house should not be changed drastically as it was a part of the landscape and its memory. It is valuable not because it is aged, but because it has been there shaping the local scenery as a part of town.

What must be changed was not the style of the house – but the style to live in.  

© Sohei Terui
© Sohei Terui

5 Shaku 7 Sun (Traditional Metrics)

How to incorporate the history of 70 years into the modern life style, how can it be remodeled into a new living space? If New Section had been renovated to suit the modern living style, the inside measurement would have become too different from Old Section which was built in the traditional Japanese metrics. Naturally the life style on Tatami differs from the contemporary style with chairs. If two set of metrics had been introduced in adjoining space, Old Section would have been recognized as simply out-of-date and there would have been no harmony.

Sketch Plan
Sketch Plan

Therefore the traditional Japanese metrics, “5 Shaku 7 Sun”, was applied to New Section. With the same inside measurement, Old and New are connected in a harmonious way, and by keeping the proportion, the design of New Section was free from the restriction of the traditional Japanese Style.

Floor Plan
Floor Plan

Terrace of Space

An open and spacious terrace was arranged in the middle of the house complex, as the intersection of Old and New Sections, and inside and outside space. The terrace is accessible from New Section, Corridor and Old Section, implying that both new and old parts are in unison. Also the terrace roof is extended to the Living room, as if to show the terrace, Corridor and Dining area are one connected room.

© Sohei Terui
© Sohei Terui

The old space is not there to make a contrast to the new, but to produce the harmony using the same metrics. By doing so, the design is able to expand further. Newly renovated space has become a place where the history of 70 years can be felt and enjoyed, establishing the concept of “Value in Keeping”.

© Sohei Terui
© Sohei Terui

Covered in Snow

On the day the house was completed, a rare snow fell in Wakayama.

The traditional Japanese styled garden with white camellia blossoms, dry landscape, maple and moth, was all in white. Light, wind, rain, snow – all natural aspects can be felt in the house. Such a feeling is essential to enjoy the richness in Life.

© Sohei Terui
© Sohei Terui
Cite: "Koumori-An 1945-2015 / Atsumasa Tamura Design Office" 26 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798084/koumori-an-1945-2015-atsumasa-tamura-design-office/> ISSN 0719-8884
© Sohei Terui

Koumori-An 1945-2015 / Atsumasa Tamura设计事务所