the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Clinic
  4. United States
  5. CannonDesign
  6. 2015
  7. Missouri State University, O’Reilly Clinical Health Sciences Center / CannonDesign

Missouri State University, O’Reilly Clinical Health Sciences Center / CannonDesign

  • 17:00 - 16 January, 2017
Missouri State University, O’Reilly Clinical Health Sciences Center / CannonDesign
Missouri State University, O’Reilly Clinical Health Sciences Center / CannonDesign	, © Gayle Babcock
© Gayle Babcock

© Peaks View LLC © Gayle Babcock © Gayle Babcock © Gayle Babcock + 19

      © Gayle Babcock
      © Gayle Babcock

      Text description provided by the architects. The O’Reilly Clinical Health Sciences Center is a new teaching and learning facility serving as the third of a trio of buildings that make up the College of Health and Human Services at Missouri State University. Through its careful siting and unique physical presence, the new building creates a micro-campus for the college within the university’s broader campus context. Its bold, angular form cantilevers over the building’s chamfered corner entry, acknowledging its companion buildings and inviting in the students who circulate between them.

      Diagram
      Diagram
      Public Space Diagram
      Public Space Diagram

      Programmatically, the center is comprised of undergraduate and graduate curricula in occupational therapy, nursing, nurse anesthesia and physician assistant studies, with each requiring tailored classrooms, specialized skills labs and simulation labs, faculty offices and support spaces. The building cuts back its southwest corner to create a second entry plaza for a ground level outpatient clinic serving the local community.  Housed in an otherwise purely academic building, the clinic is designed to be not only a fully functioning healthcare facility but also provide real-world experience for students.

      © Gayle Babcock
      © Gayle Babcock
      Section
      Section
      © Gayle Babcock
      © Gayle Babcock

      Collaborative spaces for students flow throughout the building, creating an interior “street” in the social sense and continuously connecting all levels by a faceted, undulating wood ceiling. The lobby itself contains a variety of options for student collaboration, from café tables outside the center’s main lecture hall to seating pods for small group interaction. Spreading vertically from the lobby and flowing across level two, additional seating pods, a tech bar and group study rooms adjoin the more formal learning spaces.  The street culminates at the third level in a student lounge with dramatic views back to the main campus and an outdoor courtyard terrace that doubles as both respite and didactic learning space for occupational therapy instruction. Collectively, this variety of collaborative environments connect teaching and simulation labs, and also form community space that brings students from diverse programs together for inter-disciplinary learning.

      © Peaks View LLC
      © Peaks View LLC

      Materially, the building reinterprets the campus’ palette of limestone and cast concrete with a fiber cement rainscreen. This material choice helps define the dual character of the building’s expression – it is at once a light structure, barely touching down on the campus, and simultaneously a chiseled mass. In either interpretation, it is a significant addition to the campus’s growing array of contemporary architecture.

      © Peaks View LLC
      © Peaks View LLC

      Product Description. Swiss Pearl was selected as the exterior cladding material, as its planar characteristics coupled with a concealed mounting system resulted in the visual emphasis remaining on the chiseled building form.
      The glass was selected to be as color neutral as possible, so as to resemble voids nested within the building mass. 

      © Gayle Babcock
      © Gayle Babcock

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      CannonDesign
      Office
      Cite: "Missouri State University, O’Reilly Clinical Health Sciences Center / CannonDesign " 16 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798057/missouri-state-university-oreilly-clinical-health-sciences-center-cannondesign/> ISSN 0719-8884
      © Gayle Babcock

      密苏里州立大学O'Reilly临床健康科学中心 / CannonDesign