All
Projects
Products
Events
Competitions

House in Krostoszowice / RS + Robert Skitek

House in Krostoszowice / RS + Robert Skitek

© Tomasz Zakrzewski  © Tomasz Zakrzewski  © Tomasz Zakrzewski  © Tomasz Zakrzewski  + 34

Houses  · 
Krostoszowice, Poland
  • Architects Authors of this architecture project RS+ Robert Skitek
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Bruk-bet, Rathscheck Schiefer, Schüco
  • Architect in Charge

    Robert Skitek, Jakub Zygmunt
More Specs Less Specs
© Tomasz Zakrzewski 
© Tomasz Zakrzewski 

Text description provided by the architects. Krostoszowice is a village in a southern part of Silesia (region in Poland). The Investor owns large parcel with a significant slope in the east. The building should to stand on the highest point of the parcel, close to the road, in the north- west corner.

© Tomasz Zakrzewski 
© Tomasz Zakrzewski 

The surrounding buildings are very diverse and chaotic. There are mainly houses of the 60's and  70's of the twentieth century.

Floor Plan Level 0
Floor Plan Level 0

The surrounding landscape  interested us more than unexciting development context. Hilly area and forest in the background has become a main point of reference. The building fits to existing topography, coincides with the landscape. House is open towards the most interesting views and separate from the nearest buildings.

© Tomasz Zakrzewski 
© Tomasz Zakrzewski 

From the street we can see single-storey building with garage and glass foyer between. This characteristic body of the buildings have a required by the local law sloping roofs, they are covered totally with slate. Concrete  fence wall marks platform with building, entrance area, driveway and wooden terrace suspended over the ground. 

© Tomasz Zakrzewski 
© Tomasz Zakrzewski 

Bedrooms are located downstairs. This part of the building is partially covered by ground and invisible from the street. Under the upper terrace, at the ground level is second, fully covered terrace. Exterior cantilevered stairs link both terraces.

© Tomasz Zakrzewski 
© Tomasz Zakrzewski 

In interiors, white surfaces of walls and slanted ceiling are complemented by glass, polished concrete and natural wood floors, wooden stairs and dark accessories.

Section
Section

On the top level there is open living room. Pantry, study room, toilet and kitchen were hidden in white cuboid. Above cuboid there is mezzanine with bookcase. Wooden stairs are a conspicuous part of the living room.

© Tomasz Zakrzewski 
© Tomasz Zakrzewski 

When we go downstairs we can walk out directly to lower terrace. On this floor there are 2 rooms for children, main bedroom with dressing room, toilet, technical rooms with laundry room and climbing gym. In addition, a storage accessible from the outside is located on the lower floor.

© Tomasz Zakrzewski 
© Tomasz Zakrzewski 

Product Description. We covered all main solids by natural slate (Rathscheck Schiefer). We wanted to create dark homogeneous solids and choosing a slate was perfect solution for covering roofs and walls by one lasting material, composing  really good with concrete and natural wood.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Krostoszowice / RS + Robert Skitek" 25 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797829/house-in-krostoszowice-rs-plus/> ISSN 0719-8884
© Tomasz Zakrzewski 

波兰Krostoszowice住宅 / RS+

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.