All
Projects
Products
Events
Competitions

Woodpeckers / Ström Architects

Woodpeckers / Ström Architects

© Luke Hayes © Luke Hayes © Luke Hayes © Luke Hayes + 16

New Forest District, United Kingdom
  • Architects: Ström Architects
  • Area Area of this architecture project Area: 194.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2015
  • Photographs Photographs: Luke Hayes
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Alitherm Smart Windows, Matclad Himley Red Smooth, Untreated Siberian Larch
  • Structural Engineer: Barton Engineers
  • Quantity Surveyor: Patrick Swift Associates
More Specs Less Specs
© Luke Hayes
© Luke Hayes

Text description provided by the architects. The design for the house, which is used by the family mainly as holiday home, was constrained by planning issues that to some extent dictated the built footprint and its position on the site. Very tight size restrictions forced the design to push windows to the outside of the envelope, not allowing any overhangs which would be included in an area calculation, therefore reducing the actual built area. However, within the allowable area there was provision for the inclusion of a conservatory, and one challenge was how to successfully integrate this with architecture devoid of the normal connotations of a lean-to structure.

© Luke Hayes
© Luke Hayes
© Luke Hayes
© Luke Hayes

The very simple building is also driven by economics of construction. The superstructure consists of a timber frame that was erected onsite.  Spans as well as the width of the house are decided by the performance restrictions of standard timber truss components. Fenestration is generated by floor-to-ceiling gaps in the timber façade.

Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan

The house sits on a platform that creates a terrace to the south and the east. This platform connects with a masonry chimneybreast that provides an internal fireplace and a concrete hearth with integrated seating. The platform, being raised slightly off the ground, allows a level connection between inside and outside terraces as well as raises the house off the ground, which in the winter months can be quite wet.

The building is finished in larch cladding that will weather to a silver grey colour.

© Luke Hayes
© Luke Hayes

Product Description. The Matclad brickslip flooring extends from the external terraces throughout the entire of the ground floor, giving a more connected feeling between the internal and external environments. The brick plinth unites the whole scheme; whether they are entertaining indoors, looking out across the terrace towards the garden, or dining al fresco between the house and the formal lawn, the clients are always aware of their relationship with the outdoors.

© Luke Hayes
© Luke Hayes

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Woodpeckers / Ström Architects" 21 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797650/woodpeckers-strom-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.