All
Projects
Products
Events
Competitions

Ornberget – Spine/Precipice / Petra Gipp Arkitektur

Ornberget – Spine/Precipice / Petra Gipp Arkitektur

© Åke E:son Lindman           © Åke E:son Lindman           © Åke E:son Lindman           © Åke E:son Lindman           + 14

Houses  · 
Älgö ö, Sweden
  • Architects Authors of this architecture project Petra Gipp Arkitektur
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Mataki, VegTech, WB Trä
  • Architect in Charge

    Petra Gipp
  • Unit

    sqm
  • Project Team

    Malin Heyman, Marco Nathansohn, Maria Cagnoli
  • Structural Engineer

    Astadien, Johan Sandström
  • Landscape Architect

    HORN.UGGLA, Maria Horn
More Specs Less Specs
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Text description provided by the architects. A narrow site high up on a precipice overlooks the inner Stockholm archipelago to the south. It meets a dense row of pine trees to the west and a softer grove of deciduous trees to the east. One enters the site from the north, where a generous staircase mediates the initial steep south-facing slope. The stairs follow a concrete wall that forms the spine of the structure, and lead the visitor downwards between the concrete wall on the one side and a wooden volume on the other. The staircase leaves the visitor at a gap in the concrete wall, providing a glimpse of the garden on the other side. The promenade continues along the closed wall, towards the view and the water, now flanked to the west by the row of pine trees. A second opening in the wall presents the entrance to the house and extends a passage through and across it, into the garden.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
Site Section
Site Section
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Inside the house, the concrete wall winds its way further down the narrow site towards the water, and forms itself into bathrooms, storage space and a fireplace. Gathered around this concrete spine, wooden volumes hover just above the ground. They reach out into the garden, pushing the interior spaces into the cultivated landscape and creating exterior spaces protected from the wind. The interior space of each wooden room reaches upwards out through a skylight. 

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
Floor Plan
Floor Plan
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Ornberget – Spine/Precipice / Petra Gipp Arkitektur " 20 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797548/ornberget-nil-spine-precipice-petra-gipp-arkitektur/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.