the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Sweden
  5. Arrhov Frick Arkitektkontor
  6. 2016
  7. Viggsö / Arrhov Frick Arkitektkontor

Viggsö / Arrhov Frick Arkitektkontor

  • 09:00 - 5 October, 2016
Viggsö / Arrhov Frick Arkitektkontor
Viggsö / Arrhov Frick Arkitektkontor, © Mikael Olsson
© Mikael Olsson

© Mikael Olsson © Mikael Olsson © Mikael Olsson © Mikael Olsson + 22

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

Text description provided by the architects. A landscape of stone cliffs, wind bent pine trees, heather, and a forest floor of lichen and wild berries - this sparse yet rich site, coupled with a minimal budget, establishes the principles for this private residence at its origin. 

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson
Floor Plans
Floor Plans
© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

The house is located on the island of Viggsö, in the Stockholm archipelago, and functions for a family of five. Both plan and section is ordered in three equal parts - Firstly, the entrance volume at the rear of the house containing the bathroom, bedroom, and kitchen; above, a loft for children and guests. Secondly, an airy, double height living room providing unobstructed views in three directions. Lastly, an open terrace facing the water, covered by a semi-transparent roof, concludes the house. Together, all three parts equate to a total area of approximately 80 square meters. 

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

The design process largely focused on the development of a simple and economic structure in wood. The materiality of the house had to be efficiently transported and assembled on the island, yet able to withstand relatively large spans. The foundation, a series of posts, minimizes the houses touch on the ground condition, while elevating it to sit amongst the trees and vegetation. Simple planks connect the residence with the surrounding cliffs, following the aim to create an unassuming space within the landscape. 

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

View the complete gallery

About this office
Arrhov Frick Arkitektkontor
Office
Cite: "Viggsö / Arrhov Frick Arkitektkontor" 05 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796719/viggso-arrhov-frick-arkitektkontor/> ISSN 0719-8884
© Mikael Olsson

因地制宜的小岛木屋 / Arrhov Frick Arkitektkontor

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.