All
Projects
Products
Events
Competitions

Aníbal Building / Bernardes Arquitetura

Aníbal Building / Bernardes Arquitetura

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 14

Rio de Janeiro, Brazil
  • Architects Authors of this architecture project Bernardes Arquitetura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Acor, CAP Maison Marcenaria, Carpinta, Deca, Erco, Foscarini, Frioterm, Grifel Marcenaria, Lumini, Metal Bagno, OWA, Tecnosystem, Toto, panoramah!®
  • Interior Design

    Claudia Moreira Salles
  • Team

    Thiago Bernardes, Camila Tariki, Francisco Abreu, Daniel Vannucchi, Fabiana Porto, Victor Campos, Gabriela Di Toma, Antonia Bernardes, Caroline Premoli, Fernanda Lopes, Luiza Landim
  • Landscape Design

    Daniela Infante
  • Lighting Design

    ILuz
  • Acoustic

    Roberto Thompson Motta
  • Air Conditioning

    Frioterm
  • Automation

    Noise
  • Visual Communication

    6D
  • Construction

    São Bento
  • Electrical and Hydraulic

    Efficienta
  • Structural

    Abilitá
  • Foundation

    Costa Santos
More Specs Less Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. The Aníbal Building is located in one of the densest and most upscale neighbourhoods of Rio de Janeiro, Ipanema. It houses the headquarters of three different companies distributed throughout three open floor plans. Both ground floor and penthouse spaces are shared by all the users.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The façade is composed of a package of different layers that filter light and sound. The outermost skin is a lattice of perforated aluminum that covers the upper working floors, which is followed by a green buffer and special soundproof windows.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Diagram
Diagram
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Work spaces occupy open plans that are made possible by concrete waffle slabs that are supported by peripheral columns and load-bearing walls. Building installations, vertical circulations and columns are all located around the perimeter of the building. The full occupation of the site by the building brought the challenge of guaranteeing adequate daylight to its interiors, which is solved by using the library, which spans through all floors and is used as a large-scale skylight. The glass partitions of the library render it as a light prism, distributing daylight while filtering undesired radiation.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Rio de Janeiro, State of Rio de Janeiro, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Aníbal Building / Bernardes Arquitetura" 04 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796575/anibal-building-bernardes-arquitetura/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Leonardo Finotti

巴西 Aníbal大楼 / Bernardes Arquitetura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.