the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. China
  5. Had Architects
  6. 2014
  7. The Stepped Roof / Had Architects

The Stepped Roof / Had Architects

  • 20:00 - 24 September, 2016
The Stepped Roof / Had Architects
The Stepped Roof / Had Architects, © Arch-exist Photography & Wuyu Visual
© Arch-exist Photography & Wuyu Visual

© Arch-exist Photography & Wuyu Visual © Arch-exist Photography & Wuyu Visual © Arch-exist Photography & Wuyu Visual © Arch-exist Photography & Wuyu Visual + 14

Text description provided by the architects. The project is located in the financial center. The designer intends to create a natural, warm, relaxed and uncindtrained office space among the concrete and glass-curtainwall building. The original space floor height is 5.4 meters, so the designer decides to implant a wooden cabin to divide the original space into two floors: the upperfloor would be mini office area and the art sharing area, the lower floor would be open office area. the designer work on the  function complexity,the layout fluxility and the ductility of the space.

© Arch-exist Photography & Wuyu Visual
© Arch-exist Photography & Wuyu Visual

The layout try to present more complexities of the space.  The first floor is mostly office area and a small kitchen. The large meeting room is close to the small kitchen, so the meeting area can be quickly turned into a small dinning area, increasing the activity of the studio. The reading area is near the discussion area, providing convenient information access,also an area to relax and communicate. Stairs combining the reception area can enrich the entrance space and express the link between space and circulation.

© Arch-exist Photography & Wuyu Visual
© Arch-exist Photography & Wuyu Visual

The spatial relation is the focus of the design,the 2nd floor has 2 patios on it, to improve the space perception of 1st floor. The large patio is covered with wooden roof. By the multiple linear beams, supplemented with lighting, the main space get a certain sense of ceremony. The corresponding position under the roof can be use as an exhibition space.  there’s aback-step processing  to expand the space of the 2nd floor, form a "stepped-roof" to sit and  to place objects,give  the space the functions of salon, games, and movie watching. Above the reading area is the small "patio",connecting to the large "patio" by a skywalk which providing special angles to watch the roof truss and the office area. Also the people on the skywalk become a scenery for the people below, enhancing interactivity of those spaces.

© Arch-exist Photography & Wuyu Visual
© Arch-exist Photography & Wuyu Visual

A precast concrete staircase connects the two floors formed by Z-shaped units fastening with each other. It is a good structure solution and contribute tube spaces can place decorations.

© Arch-exist Photography & Wuyu Visual
© Arch-exist Photography & Wuyu Visual

The natual colors of materials applys including wood, concrete and white painting. To break the oppression Finger-jointed wood board is appled. concrete is used on the ground and stairs, so 2 floors can have a relation in common material.The white painting is used  to make the room brighter. Such processing in coordinating   with wooden furniture, make wood-colored "stepped roof" more natural.

© Arch-exist Photography & Wuyu Visual
© Arch-exist Photography & Wuyu Visual
Model
Model
© Arch-exist Photography & Wuyu Visual
© Arch-exist Photography & Wuyu Visual
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Stepped Roof / Had Architects" 24 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795514/the-stepped-roof-had-architecture-design-studio/> ISSN 0719-8884
© Arch-exist Photography & Wuyu Visual

有台阶的屋顶 / 合什(HAD)建筑设计工作室