JINS Ageo Shop Renovation / Schemata Architects

JINS Ageo Shop Renovation / Schemata Architects

© Kenta Hasegawa© Kenta Hasegawa© Kenta Hasegawa© Kenta Hasegawa+ 13

  • Area Area of this architecture project Area:  239
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Kenta Hasegawa
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AGC, Ashford Japan, DANTO
  • Construction:FUYUKI KOGYO / Ideura Kensetu (demolition + landscape + façade) / SPACE(interior) / O.F.C(furniture)
  • Collaboration:KIGI (sign and graphic design)
  • Architect In Charge:Jo Nagasaka / Schemata Architects
  • Project Team:Ryosuke Yamamoto, Ou Ueno, Takuya Sakamoto
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

Text description provided by the architects. JINS, one of the biggest eyewear brands in Japan, commissioned Schemata Architects to design the renewal of their Ageo shop on the occasion of its 12th anniversary. The existing shop consists of two L-shaped blocks, respectively an eyewear shop and a cafe, positioned around a square courtyard surrounded by an open corridor serving as a cozy outdoor cafe space. However, the existing building was clad in wooden panels and the courtyard and the cafe were hidden from the street. 

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

We removed the exterior walls and installed Low-E paired glass to initiate the view towards the beautiful courtyard  from the street, while creating an impressive display of their extensive eyewear products highly visible from the street at the same time. 

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
Plan
Plan
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

The interior design was intended to emphasize the effect of exposing the skeleton of the building. New interior walls are offset from the original wall lines, finished with brick tiles usually used for exterior finishes; shelves and display furniture are designed as independent elements detached from the building. Eyewear products vary in shapes and colors, and we collaborated with the graphic design office KIGI to introduce visual elements in the shop so that the products and the space can relate to each other in a free and independent way. 

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tokyo, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "JINS Ageo Shop Renovation / Schemata Architects" 15 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795260/jins-ageo-shop-renovation-schemata-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.