the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Branco-DelRio Arquitectos
  6. 2015
  7. House in Preguiçosas / Branco-DelRio Arquitectos

House in Preguiçosas / Branco-DelRio Arquitectos

  • 05:00 - 29 August, 2016
House in Preguiçosas / Branco-DelRio Arquitectos
House in Preguiçosas / Branco-DelRio Arquitectos, © do mal o menos
© do mal o menos

© do mal o menos © do mal o menos © do mal o menos © do mal o menos + 33

  • Construction Manager

    Rodrigo Sobral
  • Structure

    Em Branco, Arquitectura, Engenharia e Design Gráfico
  • Mechanical Engineering

    BISCARTS
  • Contractor

    J.Tavares & Filhos
  • More Specs Less Specs
© do mal o menos
© do mal o menos

Text description provided by the architects. The house is located in the outskirts of Coimbra, an area of single family homes in consolidation process. The plot currently enjoys a pleasant view and is a bit isolated, features that will disappear when adjacent buildings rise. Thus the house, elevated as required by the rules, is enclosed seeking one single opening with a porch to the south garden.

© do mal o menos
© do mal o menos
© do mal o menos
© do mal o menos

The house makes up for its small size by connecting spaces. It seizes the exterior of both the garden and patio, incorporating them through the continuity of the elements. The interiors follow one another, link and relate visually. Always offering distant perspectives and specific visual relations with the outside.

Plan
Plan
Plan
Plan

The organization on three floors responds to the classical system of services - social areas - bedrooms, characterized by differences in light and materiality: from the cavernous basement to the overhead light that bathes the stairs and the work area adjacent to it at the top floor. The social floor is organised around the kitchen which the owners, a couple with young children, considered the centre of their activity and their house habits.

© do mal o menos
© do mal o menos
© do mal o menos
© do mal o menos

The two larger divisions occupy opposite ends: the south living room appropriates the garden and the studio to north closes to the street. Both connect through the courtyard, which belongs to them equally. All plans that connect these spaces are continuous and fluid, and hidden door and window frames fade limits.

Section
Section

The construction of this house was made with a strict economic control and quality, aiming at the correct execution of the details thus allowing, with a very limited budget, surprising results.

© do mal o menos
© do mal o menos

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Preguiçosas / Branco-DelRio Arquitectos" [Casa das Preguiçosas / Branco-DelRio Arquitectos] 29 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793945/house-in-preguicosas-branco-delrio-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© do mal o menos

Casa das Preguiçosas / Branco-DelRio Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.