the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Branco-DelRio Arquitectos
  6. 2013
  7. House in Janeanes / Branco-DelRio Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House in Janeanes / Branco-DelRio Arquitectos

  • 02:00 - 1 September, 2016
House in Janeanes / Branco-DelRio Arquitectos
House in Janeanes / Branco-DelRio Arquitectos, © do mal o menos
© do mal o menos

© do mal o menos © do mal o menos © do mal o menos © do mal o menos + 31

© do mal o menos
© do mal o menos

Text description provided by the architects. The access area of this site is a welcoming space as the existing buildings and stone walls convert it in a confined a shady location. As you course along westward, the slope to reach the highest part of the garden is considerable. At this point, stripped of limits, the distant mountains are the only horizon.

© do mal o menos
© do mal o menos

The task consisted in converting the agricultural use buildings in a weekend home for a four generation family. Thus, the usual program of a single-family house: living room, dining room, kitchen and five bedrooms, is organized so that each space can be used with a degree of intimacy and independence. To this program was also requested the addition of a library.

© do mal o menos
© do mal o menos

The main areas of the house occupy the old corrals - four stony and dark volumes, with very occasional openings, adjacent amongst but with no communication between them, located at different levels and following the slope of the land with North orientation.

Floor Plan
Floor Plan
Diagram
Diagram

The project proposes two fundamental operations: first a new longitudinal axis that cuts across the various existing buildings, like a corridor carved in stone that unites the various spaces. Secondly, two new patios enable natural light to reach the innermost parts of the house.

© do mal o menos
© do mal o menos

The work is completed with an exterior dining area and a swimming pool located near the existing barn floor at the upper part of the land, taking advantage of the best views and most advantageous sun exposure.

© do mal o menos
© do mal o menos

Throughout the work process the idea of contrast and surprise was always present. An exterior that mimics the stony and massive surroundings is very distinct from the sober and very illuminated interior that offers a delicate unexpected encounter in contrast with the rough brutality of the circumambient.

© do mal o menos
© do mal o menos

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Janeanes / Branco-DelRio Arquitectos" [Casa em Janeanes / Branco-DelRio Arquitectos] 01 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793944/house-in-janeanes-branco-delrio-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.