Cabin K / Studio Kamppari

Cabin K / Studio Kamppari

Courtesy of Studio KamppariCourtesy of Studio KamppariCourtesy of Studio KamppariCourtesy of Studio Kamppari+ 15

Varkaus, Finland
  • Architects: Studio Kamppari
  • Area Area of this architecture project Area:  56
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Honkarakenne, Profin
  • Builder:Pekka Kämäräinen
  • City:Varkaus
  • Country:Finland
More SpecsLess Specs
Courtesy of Studio Kamppari
Courtesy of Studio Kamppari

This 600 square foot summer cottage is a guest cabin and owner's retreat. Perched high on a granite ridge, the cabin has panoramic views of high latitude forest and lake Saimaa in Eastern Finland. The property has been a summer holiday destination for the client for the past 30 years. The brief was to create a new space that can house extended family and also serve a purpose when visiting with smaller groups.

Courtesy of Studio Kamppari
Courtesy of Studio Kamppari

The double height living room pulls the outside in with over-sized operable windows on the north and south. The living room is a voluminous indoor/outdoor space that shelters you from the elements and mosquitoes while allowing you to enjoy the breeze and warmth of the sun. This main space connects to a loft through a slotted floor. The whimsical loft feels like a tree house; it is a perfect place to hide and read a book. Generously sized bedrooms bookend the living space to the east and west, each with a picture window to the site.

Model
Model

High care was taken to preserve the beauty of the site. The window assemblies and logs were manufactured off site and lofted into place with a crane. The materials palette blends with the natural surroundings. The vertical screening filters light and echoes the tall nature of the forest. Wooden walkways follow the contours of the landscape, providing a path to the cabin while keeping the surrounding nature untouched.

Courtesy of Studio Kamppari
Courtesy of Studio Kamppari
Section
Section
Courtesy of Studio Kamppari
Courtesy of Studio Kamppari

The design combines old ways with new technologies. The main structure is made of pine logs, like many traditional structures in Finland. In contrast to cozy and dark log cabins, the new cabin is voluminous and filled with light. The exterior is treated with iron oxide, a treatment which accelerates the natural graying process of wood. The vertical screening is strategically located on the west, south, and east facades where sun exposure is the highest. The screening is like a protective coat, it is removable and replaceable. The interior of the cabin reveals the untreated pine log walls and bare roof rafters. The gable roof form and log walls are common in Finnish cabins, while the details, volume, and quality of light are unexpected.

Plan
Plan

The cabin combines traditional forms and materials with contemporary systems and details to create an instantly recognisable summer cabin that is functionally and aesthetically modern.

Courtesy of Studio Kamppari
Courtesy of Studio Kamppari

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Cabin K / Studio Kamppari" 18 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793465/cabin-k-studio-kamppari> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Studio Kamppari

芬兰K别墅/Kamppari设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.