Maison T / Nghia-Architect

Maison T / Nghia-Architect

© Tuan Nghia Nguyen© Tuan Nghia Nguyen© Tuan Nghia Nguyen© Tuan Nghia Nguyen+ 34

Hanoi, Vietnam
  • Architects: Nghia-Architect
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Tuan Nghia Nguyen
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Paul Crofts
More SpecsLess Specs
© Tuan Nghia Nguyen
© Tuan Nghia Nguyen

Text description provided by the architects. If we consider the whole street as a lively symphony that mesmerizes people with its rapidly rhythm, then the house would be a rest creating that small but soulful gap, just enough for people to drown  into the life's melody.

© Tuan Nghia Nguyen
© Tuan Nghia Nguyen
Plan 1
Plan 1
© Tuan Nghia Nguyen
© Tuan Nghia Nguyen

The house in a typical Hanoi alley was designed for a young man who have just came back to hometown after a long time living abroad. He wanted a house with private space but also open, a place where he can have some nice relaxing time and a place he can share with friends as a peaceful hideout. This client also has a best friend living with - his dog, so this house must be a friendly space for the dog, must have a garden for both to enjoy nature.

© Tuan Nghia Nguyen
© Tuan Nghia Nguyen

Based on the needs of the client and the location of site plan, the architect offered a free and open design, all the boundaries of functions are disappeared. The house is quiet but open - a small house with just enough of everything.

© Tuan Nghia Nguyen
© Tuan Nghia Nguyen
Model
Model
© Tuan Nghia Nguyen
© Tuan Nghia Nguyen

In a crowded and busy city like Hanoi, people take advantage of every single area they have. This house and its garden stand humbly among all the blocks of raising buildings. Instead of using all the land or keeping a indoor space for ourselves, the house stands back to offer the whole alley a green space, a small but precious gap in a 'inch of land is an ounce of gold' urban. Front gate is built by alternated bricks which created the sparse fence separated the house from the street but at the same time shared the green space with neighbors.

© Tuan Nghia Nguyen
© Tuan Nghia Nguyen

The plan area is only 40 sqm. Inside, the whole space is connected even when there are no walls to fixed the functions for any space. Light and ventilations are brought into the house in general and particularly for each space. The architect chose  natural and rustic materials for the house to bring the close and comfortable feelings, but still quality for a simple lifestyle.

© Tuan Nghia Nguyen
© Tuan Nghia Nguyen

Originally published on August 17, 2016. 

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Maison T / Nghia-Architect" 09 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793457/maison-t-nghia-architect> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Tuan Nghia Nguyen

越南T住宅,城市中的间歇 / Nghia-Architect

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.