We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

RH House / Estudio Base Arquitectos

RH House / Estudio Base Arquitectos

RH House / Estudio Base Arquitectos - Windows, ColumnRH House / Estudio Base Arquitectos - FacadeRH House / Estudio Base Arquitectos - BeamRH House / Estudio Base Arquitectos - Windows, Deck, Garden+ 30

Puyehue, Chile
More SpecsLess Specs
RH House / Estudio Base Arquitectos - Windows, Column
© Jesus Letelier

Text description provided by the architects. The RH House is located around Puyehue Lake - X region, Region de los Lagos, at the south of Chile. It is a place full of vegetation, with a great panoramic view of the Osorno, Puyehue and Puntiagudo Volcanoes.

RH House / Estudio Base Arquitectos - Windows, Fence
© Jesus Letelier

This house is located on a small hill on the inside of the ground. From there we looked for the way to emphasize the panoramic views of the place, with large glass panels on its façade towards the woods, framing the Puyehue Volcano with a large window at the dining room, and the Osorno and Puntiagudo Volcanoes from the bedrooms.

RH House / Estudio Base Arquitectos - Image 18 of 30
© Jesus Letelier

The main requirements were to design a house for a numerous family, with wide spaces and well illuminated. Our main objective was for people to be able to be either on the inside or on the outside of the house, since the weather is very variable during the day. The house considers a second stage with three extra bedrooms and a terrace expansion, which complete the projected volume. 

RH House / Estudio Base Arquitectos - Windows, Deck, Garden
© Jesus Letelier
Plan
RH House / Estudio Base Arquitectos - Sofa
© Jesus Letelier

The program is divided into two "volumes" that intersect each other in a "T" shape. With this we manage to rescue the views of the landscape and nature around in all its dimensions.

RH House / Estudio Base Arquitectos - Sofa, Table
© Jesus Letelier

One of the volumes comprehends all the bedrooms in general, and in the other we can find services and public areas. The materiality used to construct this house are Volcometal (a mix of iron and zinc), covered with oregon pine wood dyed white. Drawing on the resources of the area, demolition larch shingles were rescued as a coating for a wall in the living room, and on the exterior we used a dark dyed norway due to low maintenance costs and durability.

RH House / Estudio Base Arquitectos - Fence
© Jesus Letelier

The design of the house was thought with the intention of maintaining the southern Chilean typical architecture elements such as: perimeter eaves, gabled roofs and wood as the main materiality; with a more contemporary look with simple lines.

RH House / Estudio Base Arquitectos - Beam
© Jesus Letelier

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "RH House / Estudio Base Arquitectos" 18 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793284/rh-house-estudio-base-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.