the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Equipo Olivares Arquitectos
  6. 2016
  7. CasaChris / Equipo Olivares Arquitectos

CasaChris / Equipo Olivares Arquitectos

  • 09:00 - 13 August, 2016
CasaChris / Equipo Olivares Arquitectos
CasaChris / Equipo Olivares Arquitectos , © José Ramón Oller
© José Ramón Oller

© José Ramón Oller © José Ramón Oller © José Ramón Oller © José Ramón Oller + 34

  • Architects

  • Location

    Santa Cruz de Tenerife, Spain
  • Design Team

    Javier Pérez, Alcalde Schwartz, Fernando Aguarta García
  • Area

    381.46 sqm
  • Project Year

    2016
  • Main Contractor

    Aguere Construcciones, S.L.
  • Rigger

    José Floreal Martínez

  • Electrical technician

    Tomás Trujillo
  • More Specs Less Specs
© José Ramón Oller
© José Ramón Oller

Text description provided by the architects. This project addresses an excess of servitude derived from the demanding topography and strict regulations through a straightforward strategy: a compact, clean and tidy body overlooking the Atlantic’s rising face and enjoying a panoramic view of the Anaga Mountains to the west. It is a simple‐volume step section that tries to sit naturally on the terraced slope.

© José Ramón Oller
© José Ramón Oller
Plan 1
Plan 1
© José Ramón Oller
© José Ramón Oller

Located on top of a hill, in a residential area accessible by car, the house begins in the garage. We value entrance rituals, the importance of the short journeys linking different levels. Passing a stout stamped concrete wall bore through with an expansive expanded metal door, we access the house through a humid, Tropics‐inspired garden. From this place we ascend to the top floor through a welcoming walk. A stretched‐out ramp, the underlying basalt rock, wet verdure and expanding overhead light are some of the elements surrounding us. Above, architecture imparts a luminous reading: white surfaces, woodwork, Carrara marble, and concrete.

© José Ramón Oller
© José Ramón Oller
Section
Section
© José Ramón Oller
© José Ramón Oller

Rainwater pours over natural stone in the patio, slipping into the interior through a crack in the paving. Sunlight is let in through mulberry latticework. Bench‐railings segregate the lines of vision, opening up the blue horizon. At the end of the journey, the top‐level terrace – protected by an overhang that provides a generous shade forms a balcony above a garden of euphorbias (cardones, tabaibas) and Barbary figs, and becomes an aspect of local landscape. 

© José Ramón Oller
© José Ramón Oller

View the complete gallery

About this office
Cite: "CasaChris / Equipo Olivares Arquitectos " 13 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792845/vivienda-unifamiliar-casachris-equipo-olivares-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.