the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. nu.ma | unipessoal
  6. 2016
  7. House in Matosinhos / nu.ma | unipessoal

House in Matosinhos / nu.ma | unipessoal

  • 02:00 - 9 August, 2016
House in Matosinhos / nu.ma | unipessoal
House in Matosinhos / nu.ma | unipessoal, © ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

© ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio + 52

  • Civil Engineer

    Rita Espanha, eng.
  • Electric Engineer

    José Carlos Lopes, eng.
  • Mechanical Engineer

    Pedro Simões, eng.
  • Construction

    Moura & Dias, construções
  • More Specs Less Specs
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

The site

The lot, where the house is inserted, have a non-regular shape, longitudinal and perpendicular to the street Nossa Senhora da Conceição, Matosinhos. In a consolidated urban area, the surrounding buildings, are, in most of the cases, buildings with a ground floor and attic. These constructions for their constructive time presents nonconventional height.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

The urban density of this road presents buildings with different temporal characteristics, and for that reason, with different constructive approaches, with different elevations, materials, etc… a result of the growth andevolution of this road.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

Formal and functional constraints

It was important to keep the alignment of the house with the existing buildings in order to avoid formal irregularities in the street development.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

Concerning the volume, the house will be distributed in two floors (ground floor and 1st floor), which are dissimulated in the facade with horizontal lines to point some alignments with the surrounding buildings.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

Program

It is proposed a house with two floors. The interior spatial distribution is separated by function and by floors. The social/ service area, at the groundfloor, is composed by the entrance hall, the toilet, the kitchen, the dining / living room, the vertical access to the 1st floor (stairs) and the garage. 

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

Due to the longitudinal nature of the lot, and the fact that it only detains two fronts for construction, it was proposed an exterior yard at the center of the house to allow natural light to dining/living room and kitchen. On the 1st floor, the private area, is composed by the rooms and its toilets and a lounge / reading area. At this floor, the interior yard, gives some more natural light to the interior rooms.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio
Plan
Plan
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Matosinhos / nu.ma | unipessoal" 09 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792830/house-in-matosinhos-na-unipessoal/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.