We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

La Maison Haute / Atelier Pierre Thibault

La Maison Haute / Atelier Pierre Thibault

© Maxime Brouillet © Maxime Brouillet © Maxime Brouillet © Maxime Brouillet + 18

Lac-Clair, Canada
© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

Text description provided by the architects. La Maison Haute was designed to reinforce the relationship between the residents, their immediate surroundings and the view on Lac Clair. Located on a plateau, in the middle of a steep hill, circled by mature trees and a narrow river, the construction offers an atmosphere of protection within a vertiginous body. 

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet
Floor Plan
Floor Plan
© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

Despite being compact, the living spaces interact through double and triple heights and offer a breathtaking sight of the forest, from the bottom of the trunk to the leaves. The master bedroom acts as an overlook on the nearby lake, giving the impression of sleeping in a cozy cabin, lodged through the branches. Attached to the main volume by a thin entry porch, an exterior room lives by the rhythm of the seasons. Protected from changing weather, sit by the fireplace, residents can appreciate every day the sound of the water pouring, the clicking of leaves or the slow fall of snowflakes.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "La Maison Haute / Atelier Pierre Thibault" 02 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792310/la-maison-haute-atelier-pierre-thibault> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.