Tipotie Health Center / Sigge Arkkitehdit Oy

Tipotie Health Center / Sigge Arkkitehdit Oy

© Sigge Ark, Sini Pennanen© Lentokuva Vallas Oy © Matti Rainamo © Sigge Ark, Sini Pennanen+ 22

  • Building Contractor:SRV Pirkanmaa
  • Project Manager:Pöyry CM Oy
  • Srtuctural Engineering:A-Insinöörit Suunnittelu Oy
  • Hvac Engineering:LVI-Insinööritoimisto Sol-Air Oy
  • Electrical Engineering: :Sähkötekniikka Oy Kari Sirén
  • Acoustical Design:Akukon Oy
  • City:Tampere
  • Country:Finland
More SpecsLess Specs
© Lentokuva Vallas Oy
© Lentokuva Vallas Oy

Text description provided by the architects. The essence of the building is intended to visually lighten the mass of the roof and curved outer walls . Large, silk screen clad and with each other in different angles double facade wall surfaces divide building mass into smaller pieces . Dark aged copper clad end walls and light weight glass surfaces alternate and create sculptural courtyard spaces.

© Matti Rainamo
© Matti Rainamo

The building entrances are located at 2nd and 5th floors, of which the latter is a street-level main entrance. Site’s level differences are softened by the slope of the recessed parking hall and stone walls. Yard areas were kept understated. The slopes are covered with evergreen ground cover plants. Pedestrian routes are coated with white crushed stone.

Floor Plan
Floor Plan

The wing sections are connected by a freely formed central lobby. The lobby floor is punctuated by arched openings, curved glass walls and main staircase. Upon entering the building, you get a splendid unobstructed view of Lake Näsijärvi. Glass surfaces are silkscreen printed glass patterns that filter the incoming natural light. This light together with the curved surfaces create nuanced series of spaces. The building dimensions and shape are revealed in the central lobby, offering varying views in all directions.

© Sigge Ark, Sini Pennanen
© Sigge Ark, Sini Pennanen

The different interior wings are easily identified by color, each wing has its own distinctive color on all the floors. Colorful surfaces have also been used in the central lobby and wing walls between the floors. The building is illuminated upwards between the curved glass walls, which underlines the sculptural form of the building mass in the dark.

© Matti Rainamo
© Matti Rainamo

The building houses a number of user groups. For example a health center, a dental clinic, a maternity clinic and a rehabilitation clinic. The main auditorium, as well as the private dining room can be rented out outside the office hours.

© Sigge Ark, Sini Pennanen
© Sigge Ark, Sini Pennanen

Colorful surfaces and sculptural design of the building, create a comfortable and vibrant place for the citizens to visit and utilize services.

© Sigge Ark, Sini Pennanen
© Sigge Ark, Sini Pennanen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tipotie 4, 33230 Tampere, Finland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tipotie Health Center / Sigge Arkkitehdit Oy" 11 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791012/tipotie-health-center-sigge-arkkitehdit-oy> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Matti Rainamo

芬兰 Tipotie 健康中心 / Sigge Arkkitehdit Oy

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.