the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Open Studio Pty Ltd
  6. 2016
  7. Residence J&C / Open Studio Pty Ltd

Residence J&C / Open Studio Pty Ltd

  • 17:00 - 30 June, 2016
Residence J&C / Open Studio Pty Ltd
Residence J&C  / Open Studio Pty Ltd, ©  Open Studio Pty Ltd
© Open Studio Pty Ltd

©  Open Studio Pty Ltd ©  Open Studio Pty Ltd ©  Open Studio Pty Ltd ©  Open Studio Pty Ltd + 21

  • Architecture & Interior Design

    Open Studio Pty Ltd
  • Structural & Civil Engineer

    Perrett Simpson Pty Ltd
  • Contractor / Builder

    MRC Constructions
  • More Specs Less Specs
©  Open Studio Pty Ltd
© Open Studio Pty Ltd

Text description provided by the architects. The clients’ brief was clear and simple: a semi-permanent residence - something more than a weekender - for a couple, their dog and sporadic visitors. The site, located in Somers and virtually on the beach, offers panoramic views across Western Port Bay. Somers is a small beachside town established in the 1920s, stretching from the Coolart Wetlands to the Cerberus Naval Base on the Mornington Peninsula. Although just one hour’s drive from Melbourne, the area is still a relatively low key holiday place, characterised by elevated modernist fibro houses, unfenced gardens and native bushland vegetation.

©  Open Studio Pty Ltd
© Open Studio Pty Ltd
plan
plan
©  Open Studio Pty Ltd
© Open Studio Pty Ltd

Early concepts exploring the possibility of a single storey building were soon abandoned in favour of an elevated two-storey scheme to achieve a modest footprint and minimise the disruption to vegetation and topography. The majority of the site remains untouched, maintaining a continuous and informal landscape stretching from the street to the creek’s embankment. The entry approach is subtle and indirect. The house is placed on the highest point of the site, making the most of the spectacular outlook.

Section
Section

The building form is an arrangement of stacked boxes that extend to create protected balconies and decks. Fully glazed ends are oriented towards the ever-changing sea views (to the South) or filtered sun through treetops (to the North). Custom-made windows with substantial hardwood frames are used throughout the house. Their configuration varies according to the room’s function. External materials and colours have been selected both to blend in with the natural vegetation and for pragmatic reasons (low maintenance, sustainability, bush-fire protection…)

©  Open Studio Pty Ltd
© Open Studio Pty Ltd

The program has been organised in three zones, a flexible and open living space on the upper floor, the main bedroom and guests’ bedrooms on the lower floor. A central core of circulation and services links yet separates the different zones

©  Open Studio Pty Ltd
© Open Studio Pty Ltd
Plan
Plan
©  Open Studio Pty Ltd
© Open Studio Pty Ltd

Internally, materials and finishes are kept to a simple two-tone colour scheme. White walls and minimal joinery contrast with dark stained and waxed timber elements (hardwood floor, window frames, fireplace unit…). Frameless pivot doors and flush skirtings are used throughout to heighten the sense of space and openness.

©  Open Studio Pty Ltd
© Open Studio Pty Ltd

View the complete gallery

About this office
Open Studio Pty Ltd
Office
Cite: "Residence J&C / Open Studio Pty Ltd" 30 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790189/residence-j-and-c-open-studio-pty-ltd/> ISSN 0719-8884
©  Open Studio Pty Ltd

澳大利亚J&C住宅/ Open Studio Pty Ltd