the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Austin Maynard Architects
  6. 2015
  7. Alfred House / Austin Maynard Architects

Alfred House / Austin Maynard Architects

  • 17:00 - 27 June, 2016
Alfred House / Austin Maynard Architects
Alfred House  / Austin Maynard Architects , © Fraser Marsden
© Fraser Marsden

© Fraser Marsden © Fraser Marsden © Fraser Marsden © Tess Kelly + 41

  • Builder

    TCM Building Group
  • Engineer

    Hive Engineering
  • Landscape Architects

    Bush Projects
  • Artist (wall mural):

    Seb Humphreys - Order 55
  • Planning Consultant

    Hansen Partnership
  • Building Surveyor

    Code Compliance
  • More Specs Less Specs
© Tess Kelly
© Tess Kelly

Text description provided by the architects. Alfred House is the addition and reconfiguration of an existing two storey, two bedroom terrace, with a tired lean-to that had little relationship with the exterior space. The client wanted us to replicate one of our previous projects, Vader House, as they liked the idea of a centralised courtyard. We were able to push the concept further due to the property’s connection with the laneway.

© Fraser Marsden
© Fraser Marsden

The lean-to was removed and the space redesigned to include an internal garden, kitchen/laundry, living/dining room, bathroom, (mezzanine) office and store room/garage, for the client’s prized motorbike. Rather than placing the addition directly on the rear of the house, we moved it back to the boundary laneway. In doing so we essentially turned the dodgy little lightwell, that you find in most terrace houses, into an entire garden. With a backyard you have to chose to go outside, whereas here you don’t have to make that decision, the walls easily fold away to activate the space in a more natural way.  

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Long Section
Long Section

Alfred was a real fine tuning exercise, unrelenting on every detail whilst working to a tight and constrained budget. The way the doors in the kitchen come together without the use of a central column, the deceptive mirror splashback, use of perforated steel to filter light, the way the back glass window opens up completely without a fixed panel - it all required the greatest of effort but appears effortless

© Tess Kelly
© Tess Kelly

Sustainability is at the core of Alfred House. We’ve introduced North-facing glass and perforated metal awning to enable passive solar gain. All windows are double glazed with thermal separated frames. White roofs drastically reduce urban heat sink and heat transfer internally. High performance insulation is everywhere.

© Fraser Marsden
© Fraser Marsden

View the complete gallery

About this office
Cite: "Alfred House / Austin Maynard Architects " 27 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790014/alfred-house-austin-maynard-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.