the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Cadence
  6. 2016
  7. B-one / Cadence Architects

B-one / Cadence Architects

  • 22:00 - 21 June, 2016
B-one / Cadence Architects
B-one  / Cadence Architects, © Sergio Ghetti
© Sergio Ghetti

© Sergio Ghetti © Sergio Ghetti © Sergio Ghetti © Sergio Ghetti + 13

© Sergio Ghetti
© Sergio Ghetti

Text description provided by the architects. The house is designed on a plot measuring 45’x 90’. The plot is located in a typical Indian neighbourhood flanking a busy street. The dense residential fabric of the neighbourhood, proximity of the neighbours and the busy street in front prompted us to conceive an introverted building. Diagrammatically, the program of the house was laid out in the form an ‘H-shaped plan’ that wraps around a courtyard such that each arm of the ‘H’ flanks the courtyard. The open to sky courtyard, not only becomes the point of interest and activity within the house but also represents the ‘outside’ within the introverted house.

© Sergio Ghetti
© Sergio Ghetti
Plan
Plan
© Sergio Ghetti
© Sergio Ghetti

The program is expressed as horizontal bars across the courtyard. The puja room is further conceptualised as part of the courtyard. The puja and the courtyard then become the focus of the house for the various functions. Due to its transparency, the courtyard also acts as an extension to all the functions around it.

Section
Section

A blank wall with a dispersion of openings for the front facade emphasizes the introverted nature of the house and a large overhanging roof levitates above the mass. A sculpted object nestled between the roof and the ground below gives the residence a strong visual identity on the street. The contrast between the blank wall and the sculpted object is articulated in terms of materiality and form which helps stage one against the other.

© Sergio Ghetti
© Sergio Ghetti

View the complete gallery

Cite: "B-one / Cadence Architects" 21 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789953/b-one-cadence-architects/> ISSN 0719-8884
© Sergio Ghetti

印度内敛的 B-one 住宅 / Cadence Architects