the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Pattersons
  6. 2010
  7. Local Rock House / Pattersons

Local Rock House / Pattersons

  • 19:00 - 14 June, 2016
Local Rock House / Pattersons
Local Rock House / Pattersons, © Simon Devitt
© Simon Devitt

© Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt + 18

  • Architects

  • Location

    Auckland, New Zealand
  • Design Director

    Andrew Patterson
  • Project Manager

    Peter Scott
  • Area

    395.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

  • Team

    Davor Popadich, Shane Taylor, Andrew Patterson
  • Interior

    Jenny Marshall
  • Landscape

    Suzanne Turley
  • Builder

    Davidson Construction Ltd
  • Engineer

    Holmes Consulting Ltd
  • More Specs Less Specs
© Simon Devitt
© Simon Devitt
Site Plan
Site Plan

Text description provided by the architects. Patterson Associates have created this Summer residence on Waiheke Island. A place famous for fine vineyards with illustrious names such as Cable Bay, ManOWar and Passage Rock. 

This home is located on a steep coastal escarpment above a tree fringed white sand beach on its northern coast.

West Elevation
West Elevation
North Elevation
North Elevation

The vineyards are there as a result of Waiheke’s temperate coastal climate and some rare geology seams of pyrite rock criss cross the island like veins.  Its this geology that give the grapes, primarily Cabernet Sauvignon, Merlot and Malbec, their distinctive Waiheke taste. The home uses this same local pyrite strata as a building material to create a sense of place in Architecture. 

© Simon Devitt
© Simon Devitt
Entry Level Plan
Entry Level Plan

The pyrite is a dense, colourful hard stone which can be stacked, etched and layered into earthy walls and textures.  The rock mass of the home is like a bridge, open both sides to exploit both the beach frontage and the afternoon sun. Under this, its main living area nestles safely into the escarpment between a spacious easterly ocean-front pool terrace and a grotto-like western courtyard to the west.  The owners often use this grotto as an outdoor movie theatre. 

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Bedroom suites are grouped above as finely scaled, romantic and louvred lookouts in the canopy line of the trees lining the clear waters of the beach.  Behind the grotto is an intimate bunkroom.

The home has been designed to be sustainably ‘green’ and uses an innovative air heating system to provide an efficient, even temperature gradient right through all levels, as well as incorporating an onsite waste treatment station and a reticulated water system with a large rain storage facility.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

View the complete gallery

About this office
Cite: "Local Rock House / Pattersons" 14 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789454/local-rock-house-pattersons/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Simon Devitt

新西兰的石头房子 / Pattersons

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.