the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Philippe Barriere Collective (PB+Co) Releases Plans for Healthcare Facility in UAE

Philippe Barriere Collective (PB+Co) Releases Plans for Healthcare Facility in UAE

Philippe Barriere Collective (PB+Co) Releases Plans for Healthcare Facility in UAE
 Philippe Barriere Collective (PB+Co) Releases Plans for Healthcare Facility in UAE, © Philippe Barriere Collective (PB+Co)
© Philippe Barriere Collective (PB+Co)

Philippe Barriere Collective (PB+Co) has released the plans for a Bio Climatic Health Care Facility at an eco-resort in Al Ain, United Arab Emirates. The facility includes a Chelation Clinic, Integrated Dental Domes, Healing Clinic, and individual bungalows for private patient residences.

Overall, the alternative medical center intends to combine wildlife discovery, nature conservancy, and outdoor activities as part of the patients’ healing processes.

© Philippe Barriere Collective (PB+Co)
© Philippe Barriere Collective (PB+Co)

Overlooking the Al Ain Lake is a tower set on pilotis, so as to minimize its impact on the lake’s coastline, and still attract a wide variety of birds, frogs, fish, insects, and more.

An external textile veil shelters the entirety of this tower, like a “loose cap,” shielding the building from the sun, and providing a buffer air zone that constantly circulates air.

“The parachute veil is layered over a super-pressure balloon which crowns the tower. The size of the balloon changes according to need, allowing the buffer air zone to increase in size or retract," describe the architects in a press release. Furthermore, cool air from underground is utilized to “refresh the air contained by the veil,” which reduces air conditioning consumption within the building. 

The design started in 2006 before the project was put on hold from 2007 until 2014, when it was definitively halted. 

Learn more about the project here.

News via Philippe Barriere Collective (PB+Co).

About this office
Philippe Barriere Collective (PB+Co)
Office
Cite: Sabrina Santos. " Philippe Barriere Collective (PB+Co) Releases Plans for Healthcare Facility in UAE" 18 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789136/philippe-barriere-collective-pb-plus-co-releases-plans-for-healthcare-facility-in-uae/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Philippe Barriere Collective (PB+Co)

阿联酋生物气候学的医疗健康设施