the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Pezo von Ellrichshausen's Vara Pavilion at the Venice Biennale is a Maze of Circular Forms

Pezo von Ellrichshausen's Vara Pavilion at the Venice Biennale is a Maze of Circular Forms

Pezo von Ellrichshausen's Vara Pavilion at the Venice Biennale is a Maze of Circular Forms

Pezo von Ellrichshausen’s Vara Pavilion for the 2016 Venice Biennale is described by the architects as “a series of exteriors within other exteriors.” Breaking down this crypticness, what emerges is a maze-like complex of circles – ten of them – formed with steel, cement, and painted plaster, which collectively create a series of walls, but no roof, thus forming a pavilion that is open to the elements from above. The 324 square meter pavilion’s title, “vara,” refers to an imprecise and obsolete Spanish unit of measurement, that was employed during the country’s conquering of America to trace and measure cities. Each of circles of the Vara Pavilion is a diameter of the unit, ranging from two to eleven.

© Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu + 38

According to the architects, “the resulting sequence of spaces can be understood both as a traditional open plan – with several accesses [but] without any shape, hierarchy or predominant direction – and also as a limited arrangement of singular segments.” The interior spaces vary from “narrow and acute concavities” to “wide but irregular convex room” and “from overexposed cores to dark corners.”

Ground Floor
Ground Floor

Pezo von Ellrichshausen, Vara Study, oil on canvas, 120 x 120 cm (47.2 x 47.2 in.), 2016 Pezo von Ellrichshausen, Vara Axonometric, pencil on paper, 27.9 x 35.5 cm (11 x 14 in.), 2016 Pezo von Ellrichshausen, Vara Study, ink on paper, 22.9 x 30.5 cm (9 x 12 in.), 2016 Pezo von Ellrichshausen, Vara Study, ink on paper, 22.9 x 30.5 cm (9 x 12 in.), 2016 + 38

"Since we believe architecture is a form of knowledge, it seems inevitable to face a triangular (or circular) problem: that what we know is no more than a diffuse field of disciplinary ideas; that those ideas are expanding over time; and that our limited understanding of them, and therefore of their value, cannot be fully conveyed to dilettantes," explain the architects. "A feasible response, we suppose, lies in the potential of discreet basic means to produce a rather normal and familiar building; a unique place with the unintelligible capacity to become something more than what it seems to be."

© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

The Vara Pavilion is part of the 2016 Venice Biennale and is on view in the Giardini di Castello until November 27. The above video, shot in 4K, is part of a partnership between Spanish photographer Jesús Granada and ArchDaily. Granada's stock images of the Biennale can be obtained on his website, here.

© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

Client: XV Venice Architecture Biennale (Curator: Alejandro Aravena)
Architects: Pezo von Ellrichshausen (Mauricio Pezo & Sofia von Ellrichshausen)
Collaborators: Susan Conger-Austin, Diego Perez, Anton Zu Knyphausen, Iven Peh, Daniel Andersson, Teresa Correia, Sarah Biffa, Thomas Patrix
Production: Solo Galerie, Paris (Christian Bourdais & Eva Albarran)
Support: Knauf Build Beyond, Fundacion Chile Profundo, Fundacion Cosmos and Chilean Government (Consejo Nacional de la Cultura y las Artes)
Construction: Impresa Edile Fabris Danilo, Padova

© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

View the complete gallery

Cite: Vladimir Gintoff. "Pezo von Ellrichshausen's Vara Pavilion at the Venice Biennale is a Maze of Circular Forms" 07 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/788751/pezo-von-ellrichshausens-vara-pavilion-is-a-maze-of-concentricity-in-venice/> ISSN 0719-8884
Read comments