A.S. Barbershop / Felipe Hess Arquitetos

A.S. Barbershop / Felipe Hess Arquitetos

© Ricardo Bassetti© Ricardo Bassetti© Ricardo Bassetti© Ricardo Bassetti+ 23

São Paulo, Brazil
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Ricardo Bassetti
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: ALM Móveis Planejados, Reka Iluminação, Van de Velde
    © Ricardo Bassetti
    © Ricardo Bassetti

    Text description provided by the architects. Located in São Paulo, this barbershop shows its minimalistic prerogative since the very first look at the façade. Straight lines and neutral materials compose the design and empathize its most important element, the inclined roof.

    Section
    Section

    The inclination, heritage of the previous structure, creates the shape of the iron and glass entrance door on the facade which allows to have a glimpse of the interior even from outside.
    The extrusion of this shape, clad in white squared tiles, creates the interior volume if the shop. 

    © Ricardo Bassetti
    © Ricardo Bassetti
    Section
    Section

    Still on the exterior, the classic barbershop pole, receives the black and white colors, recurrent in the visual branding, both on the door logo and in other elements inside.

    The same squared tiles on the inside turns into dimension unit, characterizing the whole project. It makes the bar counter, the spacing between work stations, mirrors, wall niches, even the ceiling lights are modeled inside the grid that structure the space.

    © Ricardo Bassetti
    © Ricardo Bassetti

    This material contraposes to the opposite wall and part of the ceiling, made in light carpentry, helping make the space cozy, and join themselves in a lighting plaster molding. The gray floor unites all the working area to the more private, blending the ensamble. The bottom of the building, in a different height, is reached with a monolithic white marble stair.  

    Plan
    Plan

    The reception desk, together with the bar, welcomes costumers in a cozy environment, protected by the door´s wired glass, which gives privacy to the space, decorated with vintage furniture.  

    © Ricardo Bassetti
    © Ricardo Bassetti

    In the working area, same materials as marble, wood and iron, create different elements and furniture, especially designed for this barbershop, such as the lavatories, the mirrors and the product-displaying shelf.

    © Ricardo Bassetti
    © Ricardo Bassetti

    This shelf divides the working area from the more private one, where are host the manicures as well as all the spaces dedicated to the office, deposit and bathroom; inside it, the white tiles appear once again covering the whole perimeter up to half height and creating the washing basin, blending all the spaces with the minimalistic proposal made for this project. 

    Project gallery

    See allShow less

    Project location

    Address:São Paulo, São Paulo - State of São Paulo, Brazil

    Click to open map
    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "A.S. Barbershop / Felipe Hess Arquitetos" 21 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787701/as-barbershop-felipe-hess> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.