Higueritas Sport Center / GBGV Arquitectos

Higueritas Sport Center / GBGV Arquitectos

Higueritas Sport Center / GBGV Arquitectos - Windows, FacadeHigueritas Sport Center / GBGV Arquitectos - Windows, ChairHigueritas Sport Center / GBGV Arquitectos - WindowsHigueritas Sport Center / GBGV Arquitectos - Image 5 of 10Higueritas Sport Center / GBGV Arquitectos - More Images+ 5

San Cristóbal de La Laguna, Spain
  • Architects: GBGV Arquitectos: GBGV Arquitectos - Federico García Barba y Cristina González Vázquez de Parga
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2008

Text description provided by the architects. Located on a dense metropolitan area between the Santa Cruz and La Laguna districts, this building incorporates sports facilities to fill the lack of equipment.

Higueritas Sport Center / GBGV Arquitectos - Windows, Facade

The required program is quite complex, in order to organize services to practice several sports, mostly the usual sports for covered courts such as basketball, volleyball, handball, tennis and a space for gymnasium and fitness. Also, training and therapeutic pools were required.

Higueritas Sport Center / GBGV Arquitectos - Windows, Chair

The proposed building allocates the required spaces on several levels, making use of the height differences on the site. The pools and locker room are located on the semi basement level. The gymnasiums and workout areas are placed on an intermediate level. Finally, the upper level holds the multiuse courts and seats for 300 people.

Higueritas Sport Center / GBGV Arquitectos - Windows

The goal was to make a compact building, in order to lower costs and achieve high energy efficiency, while allowing for good ventilation and lighting. Special care was put to fit this new infrastructure on the site, after studying the heights, so you could access every space from street level. This strategy involved an interior elevator that connects the 4 levels.

Higueritas Sport Center / GBGV Arquitectos - Image 5 of 10

The formal language pretends to simplify the global form while defining a new urban landmark for the neighborhood, as should be for a quality urban equipment. Simple and easy to install materials were used to achieve rich spaces with good illumination.

Higueritas Sport Center / GBGV Arquitectos - Facade, Windows

Blue tinted translucent polycarbonate panels were used to enclose the pool area in order to achieve a nice atmosphere.

Higueritas Sport Center / GBGV Arquitectos - Windows, Table, Beam

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:La Higuerita (Venta de Coches), 38320 San Cristóbal de La Laguna, Canary Islands, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Higueritas Sport Center / GBGV Arquitectos" 28 Oct 2008. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/7877/higueritas-sport-center-gbgv-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.