House in Llano Grande / Plan B Arquitectos

House in Llano Grande / Plan B Arquitectos

House in Llano Grande  / Plan B Arquitectos - WindowsHouse in Llano Grande  / Plan B Arquitectos - Windows, Door, FacadeHouse in Llano Grande  / Plan B Arquitectos - Windows, Facade, GardenHouse in Llano Grande  / Plan B Arquitectos - Windows, Beam, Deck+ 31

Rionegro, Colombia
  • Project Manager : Felipe Mesa, Federico Mesa
  • Work Team : Laura Kate Correa, Carlos Blanco, Daniel Tobón, Sara Restrepo
  • Construction : Verónica Vásquez
  • Sqm Price : $2,800.000 (Colombian peso)
  • Ecosystem : Bosque montano / Montane forest
  • Elevation (Above Sea Level) : 2080 m
  • Temperature : 12-26ºC
  • Direction Of Wind : Este – Oeste / East – West
  • Client : Santiago Vélez, Marcela Restrepo
  • Direction Of Wind : Este – Oeste / East – West
  • City : Rionegro
  • Country : Colombia
More SpecsLess Specs
House in Llano Grande  / Plan B Arquitectos - Windows, Facade, Garden
© Alejandro Arango

Text description provided by the architects. For this house we proposed a system of parallel concrete walls which define four volumes connected transversally sheltering differentiated areas of the programme and configuring an open arrival patio.

House in Llano Grande  / Plan B Arquitectos - Windows, Door, Facade
© Alejandro Arango

In section these parallel planes gain height towards an exterior native forest to open the biggest amount of spaces of the first and second level towards it. The everyday life of the house takes place between activities surrounding the courtyard and interior activities which enjoy the presence of the forest.

House in Llano Grande  / Plan B Arquitectos - Windows, Stairs, Facade, Beam, Handrail
© Alejandro Arango

All the bedrooms and social areas are supported on the flat area of the plot but are suspended over a change in the topographic level which drops in the direction of the vegetation, and the service areas occupy bars rested on the flat surface at the back of the plot.

Ground Floor

The highest parts of the house act like heads which allow to look out on to the scenery or open towards the afternoon sun to heat the interior. In this house which behaves like a thick perimeter, exposed reinforced concrete and tiles of dark and rustic stone from the area converge, wood finishings and perforated metal panels which filter the afternoon sun and articulate it. Aspects such as courtyard house, lookout house, one storey house or two floor house are combined.

House in Llano Grande  / Plan B Arquitectos - Windows, Beam, Deck
© Alejandro Arango

Four independent staircases give access to two private mezzanines in the bedrooms, a suspended library over the sitting room and to the service area. Each volume ends with a semi covered deck over the scenery.

House in Llano Grande  / Plan B Arquitectos - Windows
© Alejandro Arango

House in Llano Grande  / Plan B Arquitectos - Image 8 of 31
© Alejandro Arango

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Llano Grande / Plan B Arquitectos" 16 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787415/house-in-llano-grande-plan-b-arquitectos> ISSN 0719-8884

© Alejandro Arango

Llano Grande住宅/ Plan B Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.