Dingpu Metro Station / JJP

Dingpu Metro Station / JJP

© Chien-Yuan Liang© Chien-Yuan Liang© Chien-Yuan Liang© Chien-Yuan Liang+ 27

Tucheng District, Taiwan (ROC)
  • Design Team:Joshua J. Pan, Chungwei Su, Chun-Yi Lee, Chi-Hsiang Chen, Kuan-Ju Hou, Fu-Tse Tang, Chia-Cheng Wei, Wei-Luen Huang, Tien-Kai Yang
  • Structural Consultant :Moh and Associates, Inc.(platform and track), Envision Engineering Consultants(entrance), K.C. Structure Engineering Office(entrance and basement of joint, development building)
  • Arch Façade System:Lead Dao Technology & Engineering Ltd.(entrance construction)
  • Mep :Moh and Associates, Inc.
  • Landscape:JJP
  • Geo Tech:Moh and Associates, Inc.
  • General Contractor:Chuan Yuan Construction Co., Ltd, Iwata Chizaki Construction Corporation
  • Client:Department of Rapid Transit Systems, Taipei City Government
  • Site Area:100,378 sqm
More SpecsLess Specs
© Chien-Yuan Liang
© Chien-Yuan Liang

Text description provided by the architects. The design theme of the Dingpu MRT station, which serves as both the Tucheng line's terminus and the future Sanying line's starting station, differs from that of other stations. In response to the evolutionary transformation of Dingpu from an early industrial (coal) township into its present status as a technology center, historical context and contemporary urban flux have both been incorporated into the station's architectural design.

© Chien-Yuan Liang
© Chien-Yuan Liang

Serving as the end-point of an underground line connecting to a future elevated line, the interior of the station is analogous to the transient qualities of light in relation to time. The character "C", representing carbon, is adopted as a graphic icon, and implies the revolutionary progress from coal mines to high-tech carbon nanotubes.

Floor Plans
Floor Plans

The use of natural light as a sustainable design element also sets a precedent for subterranean transit stations in Taiwan. Sunlight is captured through a row of reflective solar tubes running the length of the station mezzanine. Accompanied by supplemental light fixtures, natural light from the collectors resembles vibrant sunbeams that create virtual atriums, intuitively guiding passengers through high traffic areas. During inclement weather, the collectors are shielded by transparent enclosures for protection.

© Chien-Yuan Liang
© Chien-Yuan Liang
Diagram
Diagram
© Chien-Yuan Liang
© Chien-Yuan Liang

Integrated lighting fixtures reinforce the design theme by abstractly expressing light waves, halos and radiancy, appearing as patterns on the ceiling, floor and walls. Ceiling panels are arranged in accordance with the floor pattern. Programmable colorful LED light fixtures embedded in the concourse wall poetically reflect the changing environment. The steel spiral tube structure at entrance "B" further strengthens the natural lighting effect with its transparent enclosure.

© Chien-Yuan Liang
© Chien-Yuan Liang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Section 4, Zhongyang Rd, Tucheng District, New Taipei City, Taiwan (ROC) 236

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dingpu Metro Station / JJP" 09 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787043/dingpu-metro-station-jj-pan-and-partners> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.