the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Canada
  5. EST Architecture
  6. 2016
  7. AT Office / Est Architecture

AT Office / Est Architecture

  • 17:00 - 13 May, 2016
AT Office / Est Architecture
AT Office  / Est Architecture , Courtesy of Est Architecture
Courtesy of Est Architecture

Courtesy of Est Architecture Courtesy of Est Architecture Courtesy of Est Architecture Courtesy of Est Architecture + 20

  • Architects

  • Location

    Montreal, QC, Canada
  • Design

    Felix Tue
  • Area

    375.0 sqm
  • Project Year

    2016
Courtesy of Est Architecture
Courtesy of Est Architecture

Text description provided by the architects. The project is the fit-out of an office space that is meant to accommodate about fifty employees of a transportation company.

Plan
Plan

The architectural concept stands on two factors: the intrinsic nature of the customer's operations and the short time of construction. However, the development meets several criteria (I.e. functionality, occupants’ comfort, environmental design) and reflects the company's philosophy.

Courtesy of Est Architecture
Courtesy of Est Architecture

Functionally, the design is based on a concentric scheme that facilitates circulation and organizes the layout in an effective fashion: closed spaces are located in periphery while open space office is in the center. The open space is flooded with natural light through generous windows. In addition to the traditional functions, the fit-out contains a space for relaxation and entertainment, which allows employees to work and meet outside the areas designed for this purpose: at the table in the dining room, in the armchairs watching TV or at the counters that separate these spaces from the open office.

Courtesy of Est Architecture
Courtesy of Est Architecture
3D
3D

The choice of materials is simple: the wood in the form of plywood and OSB as well as glass. The resulting image is consistent with the carrier’s philosophy of openness, simplicity and transparency in addition to creating a warm, relaxed and cheerful working environment. Beside the OSB rough surfaces, sliding doors contribute to the 'cargo' character of space. In contrast with the simplicity of the materials,  other elements eliminate any ambiguity about the role of the space. While the light in the background can change color according to the mood of the occupants, the white office furniture stands out against the brownish surfaces. The offices bear the names of the North American cities that are most frequented by the carrier. The counters and reception desk, made ​​of plywood on a CNC machine, evoke traditional Romanian patterns.

Courtesy of Est Architecture
Courtesy of Est Architecture

Finally, the fit-out is fully dismantable and can be easily modified. Upon departure of the carrier, most of the components can be reused, recycled or simply reintegrated into the natural cycle through bio-degradation.

3D Model
3D Model

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "AT Office / Est Architecture " 13 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786846/at-office-est-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.